Virtuálna realita: Budete stáť na starom drevenom moste do kúpeľov

Z Piešťanského informačného centra sa môžete v priebehu niekoľkých sekúnd preniesť až do obdobia spred sto rokov. Nie, nejde o žiadne teleportovanie či cestovanie v čase. Pozrieť sa na Piešťany v začiatkoch 20. storočia teraz môžete pomocou virtuálnej reality.

Okuliare vás prenesú o storočie nazad. (Autor: am)

Nasadíte si okuliare, vyberiete si jazyk, v ktorom vám bude príbeh prerozprávaný a ďalej sa už len nechávate unášať príbehom vzniku Kolonádového mosta. Z reality, v ktorej sedíte v priestoroch Piešťanského informačného centra, sa v priebehu niekoľkých sekúnd dostanete o storočie späť, kde sa budete dívať na brehy rieky Váh, pozdĺž ktorých ešte nebol vybudovaný val, uvidíte rozvodnenie rieky, plte, ktoré sa po nej plavili a, samozrejme, i staré drevené mosty, na ktorých budete stáť.

V okuliaroch nie je nahratý len jeden pohľad, ale strieda sa viacero vizualizácií, ktoré divákovi priblížia dávne časy z niekoľkých uhlov. Obrazy sú doplnené o sprievodné slovo, ktoré hovorí o tom, prečo bolo potrebné vybudovať v Piešťanoch most, ako sa pacienti prepravovali na druhý breh, kto sa o stavbu Kolonádového mosta zaslúžil.

Virtuálna realita je interaktívna. Nielenže sa môžete pozrieť na ktorúkoľvek stranu, môžete tiež akoby pečiatkovať za stolom či otvárať dvere na infanteristickom vozíku, a to všetko pomocou joysticku. Každá sekcia príbehu je ukončená otázkou, ktorá overuje, ako dobre ste dávali pozor a čo ste si z výkladu histórie zapamätali. Na záver prehliadky je ukázaná vaša celková úspešnosť.

Ak neviete, čo presne znamená pojem virtuálna realita, je to prostredie vymodelované prostriedkami počítača simulujúce skutočnosť. Primárne sa týmto pojmom chápe vytváranie vizuálneho zážitku zobrazovaného na obrazovke počítača, prípadne cez špeciálne stereoskopické zariadenia. V tomto prípade sú zariadením okuliare, ktoré však tvoria akúsi náhlavnú sústavu, pretože úplne odizolujú vonkajšie prostredie a takisto plnia funkciu slúchadiel. Človek má tak pocit, akoby sa skutočne ocitol v deji, ktorý je nahratý v okuliaroch. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín