Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 3. októbra 2021, 10:11

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, v minulých dňoch obletela svet smutná správa. Dňa 16. septembra zomrel Jirko Mráz. Odišiel veľký hudobník. Neobyčajne dôležitý pilier džezu, ktorého prítomnosť na džezovej scéne bola dejinným prínosom vývoja džezu.


Jano Babič (Autor: red)

Na vrchol prišiel bez ohlásenia, z Európy, z Československa, kde sa hral džez pod mohutnou cenzúrou kultúre neprajného režimu. Od prvého koncertu v kolíske džezu sa zaradil medzi najžiadanejších. Džezový publicista a moderátor Aleš Benda má o Jirkovi množstvo informácií a spomienok: „Skúšali sme vymenovať hviezdy, s ktorými Jirka hral. Prišli sme k záveru, že by bolo jednoduchšie vymenovať tých veľkých, s ktorými nehral.“

Robert Balcar, jeden z najlepších hráčov na kontrabase prinajmenšom európskej džezovej scény, na Jirku Mráza spomína: „Je mi fakt smutno, že ho už nestretnem… tak mu odkazujem tam hore – veľká vďaka za všetko – za priateľstvo, rady, skromnosť a samozrejme za skvelú hudbu.“ V Podobách džezu Na Rádiu Piešťany venujeme životu a dielu Jiřího Mráza osobitnú reláciu o týždeň.

Džezová scéna je plná koncertov a festivalov. Minulý týždeň sa skončil strhujúcim záverom festival Jazz pod hradom v Trenčíne. Budúca relácia bude informovať aj o chystaných Bratislavských džezových dňoch 22.-24. októbra. Mike Stern, Avishai Cohen či Nubiyan Twist prídu do bratislavskej Refinery Gallery. Sisa Fehér vydáva album KHI s pôsobivými džezovými kompozíciami, s medzinárodnou zostavou hudobníkov. Momentálne pôsobí v Paríži, kde od septembra pokračuje v štúdiu programu European Jazz Master. Album vyšiel digitálne vo vydavateľstve Slnko Records.

Slovenský trubkár, skladateľ a producent Lukáš Oravec vydáva v poradí štvrtý album svojho kvarteta. Album s názvom Moovin‘ Spirit nahráva v spolupráci s americkými muzikantmi – saxofonistom Seamusom Blakeom a klaviristom Dannym Grissettom. V zoskupení účinkujú poprední muzikanti domácej scény, český kontrabasista Tomáš Baroš a slovenský bubeník Marián Ševčík.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany vysielame vždy v nedeľu o 20. hodine s kompletnou reprízou v stredu v rovnakom čase na frekvencii 90,2 MHz a live-streame na www.radiopiestany.sk. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava