V jame levovej

  • Editoriál / Blogy
  • 1. októbra 2021, 00:03

Posledný letný deň zorganizovala piešťanská radnica stretnutie primátora Petra Jančoviča s občanmi mesta. Malá sála mestského kultúrneho strediska sa podvečer zaplnila bezmála štyrmi desiatkami obyvateľov Piešťan a pracovníkov radnice.

(Autor: Juraj Sedlák)

Vysvetľovanie komunálnych problémov obyvateľom a otvorené diskusie vedenia mesta všetkými dostupnými spôsobmi by mali patriť k prioritám každej radnice. Osobné stretnutia a možnosť kladenia otázok patria k tým rizikovejším. Svedčila o tom aj prítomnosť dvoch príslušníkov mestskej polície, ktorí dohliadali na kultivovanosť verejnej diskusie.

Najmä starší obyvatelia mesta totiž neprišli počúvať, ale skôr sa posťažovať, lebo tí, ktorí dokážu kritizovať od počítača, sa naopak verejne ukázať neodvážia. Neznalosť komunálnej problematiky je totiž u facebookových „odborníkov” často do neba volajúca. Na druhej strane aj v našom meste sú obyvatelia, ktorí so svojimi problémami neuspejú a riešení zo strany mesta sa nedočkajú alebo na ne čakajú neadekvátne dlho.

Po úvodnom slove primátora a zhrnutí, čo radnica urobila a na čom pracuje, diskusiu otvoril občan, ktorý prišiel s igelitkou s kusmi asfaltu z Furdekovej ulice. Primátora oslovoval familiárne „Petrík” a argumentoval, že také rozbité cesty v centre mesta nemajú nikdy inde len u nás. Je načase občanom na rovinu a podrobne ozrejmiť súčasný stav piešťanských ciest, vysvetliť, ktoré nie sú mestské, koľko má radnica financií na ich údržbu a obnovu a od koho závisí ich postupné opravovanie. Bežní občania do problematiky nevidia a sami si ju nenaštudujú. Treba im to vysvetliť „po lopate” a vyložiť karty na stôl. Problémy s údržbou ciest totiž nie sú len piešťanským fenoménom.

Rezidenčné parkovanie je ďalšia pálčivá téma, ktorej komplexné riešenie sa na radnici už pripravuje a nebude práve populárne. Už teraz je isté, že za parkovanie pred domom si občania budú musieť priplatiť. Primátor prisľúbil verejnú diskusiu na tému novej parkovacej politiky.

Veľa sa hovorilo aj o mestskej časti Kocurice. Vraj tam doteraz pre obyvateľov nikto nič neurobil. „Mám 38 rokov a vy mi vyčítate problémy spred tridsiatich rokov, za ktoré ja naozaj nemôžem,” argumentoval Peter Jančovič, ktorý je vo vedení radnice od decembra 2018. Do jeho primátorovania výrazne zasiahla aj pandémia.

Je zrejmé, že len otvorenou a transparentnou komunikáciou s občanmi sa dá napredovať. Zaručené to síce nie je, ale urobiť pre to treba všetko. Veď čo sa týka ciest, primátor by dozaista asfaltoval, keby mal za čo. A nevstupoval by to jamy levovej, keby urobil maximum pre informovanie občanov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela