Kúpele preniesli návštevníkov do čias secesie

Sedem dní trvajúci festival s názvom Zlatý vek Piešťan preniesol návštevníkov z roku 2021 o sto rokov dozadu. Kúpeľný ostrov dodnes dýcha secesiou vďaka honosnému hotelu Thermia Palace, čo však minulý týždeň umocnila i výstava Alfonsa Muchu či séria ďalších podujatí.

Prehliadky vnútorných priestorov boli doplnené o ukážku dobových kostýmov. (Autor: autor/FB Ensana Health Spa Hotels)

Festivalový týždeň otvorila výstava reprodukcií plagátov zo známych posterov z Muchovej tvorby. Expozícia bola prístupná celý týždeň a ukazovala napríklad jeho súbor Štyri denné doby, kde štyri ženské postavy predstavujú rôzne časti dňa. Takisto si návštevníci mohli pozrieť Štyri umenia či Zverokruh – jeden z Muchových najpopulárnejších návrhov. Vystavené reklamné plagáty zachytávali bohatú textúru parížskeho obdobia Fin-du Siecle, pričom námetmi boli napríklad spotrebné produkty ako parfumy, cigaretové papieriky, pivo, čokoláda a podobne.

Práve na tému reklamy bola pripravená i prednáška s názvom Kúpeľná reklama v období secesie. Viedol ju Martin Kostelník z Balneologického múzea Imricha Wintera. Témou prednášky boli formy reklamy piešťanských kúpeľov koncom 19. a začiatkom 20. storočia s presahom do obdobia po prvej svetovej vojne. Hovorilo sa o grafickej úrovni a spôsoboch reklamy i o motívoch a marketingu, napríklad o distribúcii pohľadníc s motívom hotela Thermia Palace ešte pred jej dokončením. Zaujímavosťou, ktorú sa návštevníci dozvedeli, bolo, že od konca 19. storočia do polovice 20. storočia bolo zaznamenaných až takmer 5000 pohľadníc s piešťanskou tematikou.

Pútavé boli i prehliadky secesných prvkov interiéru Thermie Palace a kúpeľného domu Irma. Diskutovalo sa o výzdobe maskarónmi, o vzácnych vitrážach a zachovanej výzdobe jedálne či pôvodného American baru. Prítomní sa dozvedeli o obraze Alfonza Muchu s názvom Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia, ktorý je umiestnený v reštaurácii hotela. Prehliadky sprevádzali dámy v dobových kostýmoch.

Stredajší večer patril literárnej kaviarni. Spisovateľ Igor Válek a dizajnér Michal Staško rozprávali o legendách spätých s Piešťanmi a o vplyve secesie na tvorbu umelcov. Predviedli sa aj umelci z Féder teáter.

Jedno z podujatí sa uskutočnilo i v Balneologickom múzeu. Štvrtková prednáška bola venovaná významnému maliarovi a grafikovi Árpádovi Baschovi, ktorý tvoril väčšinu života v Budapešti, no mal vzťah k Winterovcom a k piešťanským kúpeľom. Kúpele navštevoval a vytvoril pre ne plagát, grafickú úpravu prospektov a najmä významné dielo – secesný triptych oslavujúci liečivú silu piešťanských termálnych prameňov.

Festivalové dianie uzavrel koncert zo série Zlatý vek Piešťan v podaní Melody Gentlemen Lednice. Pravý džezový koncert sa uskutočnil na terase Thermie Palace, nechýbala atmosféra zlatých čias s dobovo oblečenými speváčkami a hosteskami.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel