Lávka v noci – nič pre arachnofobikov

Ak máte veľký strach z pavúkov, nočná prechádzka po lávke lemujúcej Krajinský most v Piešťanoch asi pre vás nebude to pravé orechové. V podsvietených bočniciach lávky sa totiž udomácnili desiatky týchto neobľúbených osemnohých zvierat.

Za mrežami sa udomácnili pavúky, do sietí sa im pochytali podenky. (Autor: am)

Nočné podsvietenie lávky nie je len užitočné a pútavé pre chodcov a cyklistov, no láka tiež zvieracích obyvateľov kúpeľného mesta. Za novým ťahokovom sa totiž usídlilo množstvo pavúkov, ktoré si pospletali siete a po nálete podeniek žnú svoju „úrodu“. Jednodňové mušky sa osemnohým tvorom pochytali do sietí a stali sa potravou pre pavúky. Ak vaša večerná cesta z práce vedie peši cez lávku, môžete nadobudnúť pocit, že kráčate uprostred veľkého terária.

Trochu nadnesene máme vďaka lávke čosi, za čo inde platia. Napríklad v londýnskej zoo existuje program na odbúranie strachu z pavúkov, keďže arachnofóbiou trpí celosvetovo 3,5 až 6,1 percent populácie. V tamojšej zoologickej záhrade zriadili program, ktorým vystrašených ľudí „liečia“ vysvetľovaním, hypnózami a priamym kontaktom s pavúkmi. Jedno takéto liečivé popoludnie vyjde návštevníka na 150 libier. Prechádzka piešťanskou lávkou je zadarmo.

Zadarmo nebola akurát jej rekonštrukcia, ktorá dohromady stála 721-tisíc eur (pôvodne vysúťažená cena bola 608-tisíc). Lávku slávnostne otvorili 26. marca tohto roka, avšak už krátko po sprístupnení sa začali ukazovať problémy so skrutkami a kompozitnými doskami. Po rokovaniach s dodávateľom sa napokon rozhodlo, že v rámci záruky budú dosky v októbri kompletne vymenené. Dúfajme, že v rámci opráv dôjde aj k zrušeniu samovoľne vzniknutého terária.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava