Cesta na Havran je z väčšej časti hotová

Ľudia, ktorí dochádzajú do práce, za vzdelaním či za akýmkoľvek iným účelom cez horský priechod Havran, už mesiace sledujú rekonštrukciu cesty. Po takmer trištvrte roku sa dá povedať, že komplexná oprava je z väčšej časti hotová.

Na konci Banky je povrch vyfrézovaný a doprava usmerňovaná semaforom. (Autor: am)

Horský priechod Havran prepája okresy Piešťany a Topoľčany a denne ním prejdú stovky áut i mnoho autobusov. Prípravné práce na 4,4 kilometra dlhom úseku odštartovali už začiatkom februára, pričom prejazd vozidiel je od toho času vo vybraných úsekoch zabezpečovaný striedavo v jednom jazdnom pruhu za použitia prenosného semaforu. Obmedzenie pre vodičov je momentálne len v jednom úseku na konci obce Banka. Smerom na Havran až po hranicu Trnavského kraja s Nitrianskym je už vozovka opravená.

Väčšia časť 4,4 kilometra dlhého úseku cesty má už natiahnutý nový asfalt.

Komplexná rekonštrukcia trvá mesiace, pretože ako uvádza Trnavský samosprávny kraj, ktorý cestu spravuje a momentálne vďaka eurofondom opravuje, vybudovaných má byť deväť gabiónových múrov a dva mikropilótové železobetónové prahy na zaistenie stability násypov cesty a svahov. Konštrukcia múru pozostáva z drôtovo-kamenných košov, ktoré majú byť po novom do zemného telesa kotvené tuhou geomrežou. Projekt je financovaný z európskych zdrojov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Zmluva počíta so stavebnými prácami v dĺžke maximálne 12 mesiacov, avšak obec Banka v uplynulých dňoch informovala, že práce by mali byť ukončené do konca tohto roka. Cena rekonštrukcie je 2,2 milióna eur. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav