Maturanti sa stretli po 50 rokoch

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 28. septembra 2021, 00:03

V Hoteli Sandor Pavillon sa v sobotu 11. septembra stretli maturanti so svojím triednym Jaroslavom Gregoričkom po 50 rokoch od maturity na SPTŠ v Piešťanoch.

Maturanti, ktorí štúdium na SPTŠ v Piešťanoch ukončili v roku 1971, sa streli po 50 rokoch. (Autor: Jaroslav Gregorička)

Na štúdium nastúpili v roku 1967 do Rakovíc a pokračovali v roku 1968 v novootvorenej záhradníckej škole v Piešťanoch. Boli to roky budovania prostredia pre záhradnícku výrobu, skleníkov, ako i výsadby sadu pre školský majetok. Dobré výsledky v teoretickej i praktickej výučbe školy zaradili študentov medzi hľadaných záhradníckych odborníkov. Prínosom štúdia bola spolupráca so školami doma i v zahraničí, výmennými praxami a poriadaním kvetinárskych súťaží, kde získali vždy popredné umiestnenia. Každoročná súťaž Victoria Regia je ukážkou schopností a zručností žiakov a učiteľov.

To bola minulosť, takto komentuje svoj príhovor predsedníčka a spoluorganizátorka stretnutia svoj príhovor: „My sme v živote obstáli a vydržali 50 rokov na rozdiel od našej školy, ktorá podľahla konkurenčnému boju a nezáujmu mladých ľudí o štúdium pre nich v neatraktívnom odbore. Zanikol ovocný sad, ktorý sme v pote tváre zakladali, a aký osud čakajú školské skleníky, políčka a množiarne, môžeme zatiaľ len tušiť.“

Doteraz sme sa od maturity stretli 12-krát, vždy to boli príjemné chvíle spomienok na štúdium, školu, profesorov a vychovávateľov. Každý z účastníkov dostal na pamiatku odznak pripomínajúci toto stretnutie.

Niekto napísal vetu: „Zem sa smeje kvetmi,“ a keďže naše štúdium bolo s kvetmi úzko späté, tak my sa na svet a na seba aspoň usmievajme.

Jaroslav Gregorička

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj