Do Domu umenia prídu štyri herecké osobnosti

Dom umenia prináša umeleckú lahôdku. Dámska štvorica hereckých osobností – Božidara Turzonovová, Magda Vášáryová, Kamila Magálová a Anna Javorková – slávnostne otvorí 41. umeleckú sezónu práve v piešťanskom Dome umenia. Tieto šarmantné herečky sa spoločne blysnú v britskej komédii Čaj a apokalypsa v stredu 29. septembra o 19.00 h.

Do Piešťan mieri štvorica Turzonovová, Vášáryová, Magálová a Javorková. (Autor: archív Čaj a apokalypsa)

Fenomenálna britská dramatička Caryl Churchill už desaťročia žiari na popredných rebríčkoch uvádzania aj uznávania jej hier. Tie sú provokatívne, nekonvenčné a angažované, no predovšetkým intelektuálne nápadité a hravé.

Aj hru Čaj a apokalypsa uviedlo nezávislé Divadlo letí v Prahe, čo autorov slovenskej verzie podnietilo predstaviť túto komornú lahôdku z roku 2018 domácemu obecenstvu.

Štyri dámy si pri pravidelnej šálke čaju dosýta pokonverzujú o vesmíre, o sebe a o svete, o ničom a o všetkom. Ich rozhovor je autentický vďaka obsahu, kde sa banálne poznámky miešajú s apokalyptickými víziami. Je napínavý, lebo tušíme, že odhaľuje príbeh jednej utajenej vraždy. Je rozumný, lebo je utkaný z fragmentov prežitých príbehov. Je vtipný, lebo je kruto úprimný. Vyvoláva asociácie ako báseň a prizýva na spoluúčasť publikum, ktoré s chuťou lúšti rébusy s podmanivým rytmom zdanlivo absurdných slov.

O preklad hry sa postarala Tereza Hladká, réžiu mal na starosti Eduard Kudláč, dramaturgiu Darina Abrahámová, scéne a kostýmom šéfovala Eva Kudláčová-Rácová a hudbu skomponoval Peter Machajdík.

Vstupenky v hodnote 19 eur si môžete zakúpiť v pokladni Domu umenia a na www.ticketportal.sk, prípadne si ich môžete rezervovať prostredníctvom www.navstevnik.sk. Podujatie trvá hodinu a desať minút bez prestávky.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín