Bylinkárka radí: Deväťsil lekársky je silák aj proti kŕčom a záchvatom

  • Bylinkárka radí
  • 27. septembra 2021, 00:04

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví deväťsil lekársky.

(Autor: wikipedia.org - Richard Bartz/Roger Griffith)

Deväťsil lekársky (Petasites hybridus) je trváca bylina vysoká 50 až 100 centimetrov, celá pavučinovito chlpatá. Kvety sú usporiadané v súboroch a tvoria koncový klas, ktorý je fialkastej farby. Kvitne v marci až apríli. Listy sa objavujú koncom kvitnutia (v apríl až júli) a sú mimoriadne veľké. Zospodu majú zamatové ochlpenie, ktoré sa neskoršie stráca. Čepeľ je srdcovitá, okraj plytko chobotnato zúbkatý. Plod je nažka.

Deväťsil lekársky obsahuje liečivé látky: horčiny, silicu, pektín, inulín, slizovité látky, glykozidy, triesloviny, cholín, kyseliny, živice, sacharidy, tuk, vlákninu a minerálne látky.

Už v antike deväťsil používali pri morových epidémiách. V dnešnej dobe sa uplatňuje pri bolestiach, kŕčoch, kožných chorobách a na uvoľnenie epileptických záchvatov, podporuje alebo zvyšuje imunitný systém, podporuje činnosť žalúdka, kŕče v žalúdku, prečisťuje organizmus od škodlivín. Používa sa pri problémoch s močovými cestami, pri bolestivej menštruácii, horúčke, kašli, astme, nedostatočnej funkcii žlčníka, pri reume, opuchoch, dne, pri zápaloch kĺbov a žíl. Listy deväťsilu prikladáme na boľavé miesta, na hlavu, hrudník a na kožu pri lupienke a pri vredoch. Sparené listy môžeme použiť aj ako teplý obklad na brucho.

Deväťsil zapácha a má horkastú chuť, čo je veľmi nepríjemné, preto ho môžeme kombinovať s inými bylinkami alebo ho môžeme dochutiť medom a citrónom.

Čaj z listov

Potrebujeme: 1 ČL čerstvých alebo sušených listov deväťsilu lekárskeho, 2,5 dl vody

Postup: Listy zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme. Užívame 14 dní, 14 dní prestávka a takto môžeme viackrát zopakovať.

Čaj z podzemku

Potrebujeme: 1 ČL sušeného podzemku deväťsilu, 2,5 dl vody

Postup: Podzemok deväťsilu dáme do šálky a zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme. Užívame 14 dní, 14 dní prestávka a takto môžeme viackrát zopakovať.

Čaje užívame pri bolestiach, kŕčoch, kožných chorobách a na uvoľnenie epileptických záchvatov, podporuje alebo zvyšuje imunitný systém, podporuje činnosť žalúdka, kŕče v žalúdku, prečisťuje organizmus od škodlivín, pri problémoch s močovými cestami, pri bolestivej menštruácii, horúčke, kašli, astme, nedostatočnej funkcii žlčníka, pri reume, opuchoch, dne, pri zápaloch kĺbov a žíl.

Macerát

Potrebujeme: 1 ČL sušeného podzemku deväťsilu, 2,5 dl vody

Postup: Do hrnčeka dáme deväťsil a zalejeme studenou vodou. Celú noc lúhujeme, ráno mierne prihrejeme (nesmie prejsť varom), precedíme a užijeme. Takto robíme tri týždne. Macerát podporí imunitný systém, prečistí organizmus od škodlivín, používa sa pri dne, reume a pri vyššie opísaných ochoreniach.

Tinktúra

Potrebujeme: 50 g čerstvého alebo sušeného očisteného podzemku deväťsilu, biely alkohol (vodka, slivovica, marhuľovica, ražná, jabĺčkovica, hruškovica, domáca pálenka) alebo lekárenský lieh, 7 dl pohár

Postup: Podzemok dáme do pohára a až po vrch zalejeme alkoholom. Pohár uzavrieme a lúhujeme 21 dní, občas pretrasieme. Potom scedíme cez gázu do 7 dl fľaše. Užívame trikrát denne 10 kvapiek na 1 PL teplej vody. Užívame tri týždne, opakovať môžeme za mesiac. Tinktúra je vhodná pri vyššie popísaných chorobách. Môže sa použiť aj zvonku – do lavórika dáme 1 l teplej vody a 30 kvapiek tinktúry, omývame postihnuté miesta na koži, ako je ekzém, psoriáza, vredy a vredy predkolenia.

Obklad

Postup: Čerstvé listy deväťsilu lekárskeho pomliaždime a pokropíme 1/2 dl teplého oleja. Dáme na handričku, priložíme na boľavé miesto, prekryjeme igelitom, obviažeme a necháme pôsobiť celú noc. Obklad robíme tak dlho, až kým reumatická, svalová a dnavá bolesť neustúpi. Obklad môžeme použiť aj na opuchy.

Kúpeľ

Potrebujeme: 3 PL čerstvých alebo sušených listov deväťsilu, 2 l vody

Postup: Listy varíme vo vode 20 minút, 30 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ je vhodný pri ekzémoch, psoriáze, vredoch, vredoch predkolenia, opuchoch, boľavých kĺboch a svalov, pri zlomeninách a pomliaždeninách.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava