Pokojní a tichí pomocníci

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 26. septembra 2021, 00:01

Neďaleko Piešťan sa počas druhého septembrového víkendu konal 56. ročník Memoriálu Josefa Kadleca, čo sú vrcholové všestranné skúšky stavačov v Slovenskej republike a najstaršia kynologická akcia u nás. Zo skúšok vzišiel tohtoročný najvšestrannejší poľovnícky stavač, ktorý dokáže byť nápomocný v lese, na poli aj vo vode.

Najvšestrannejší stavač Slovenskej republiky pre rok 2021 je nemecký krátkosrstý stavač Kuko z Bratislavy. Druhý skončil Lébény-Hansági Kázmér a tretí Kitty z Fikovho dvora. (Autor: Juraj Sedlák/Michaela Krajčovičová)

Tí, ktorí nemajú vzťah k poľovníctvu alebo na poľovačke so psom nikdy neboli, by azda boli prekvapení nad úctou, ktorú poľovníci a kynológovia vzdávajú pri love, výcviku a skúškach svojich štvornohých pomocníkov. Je to dokonalá spolupráca, tichá, dôstojná, tvrdo nacvičená a zosynchronizovaná. Vidieť takéto psy pri práci v lese, na poli alebo vo vode je dôkazom, že môžu byť vycvičené ako pokojní asistenti pri spoločných, ale aj individuálnych poľovačkách a môžu pripomínať pradávny lov človeka a zvieraťa pre obživu.

Poľovník Karol a jeho verný Ben.

Priekopníkom takéhoto výcviku v poľovníckej kynológii bol pred zhruba sto rokmi Josef Kadlec. V Nových Zámkoch organizoval inštruktáže pre záujemcov o kynológiu, ktoré sa postupne rozšírili po celom Slovensku. Usporadúval aj skúšky stavačov a snažil sa o rozvoj chovu čistokrvných psov. Na uctenie jeho pamiatky sa prvé celoslovenské skúšky stavačov organizovali už v roku 1946. Tak sa začala tradícia Memoriálov Josefa Kadleca na Slovensku.

Na tohtoročnom už 56. ročníku sa zúčastnilo 21 stavačov, z ktorých po dvojdňových náročných skúškach vzišiel Všestranný víťaz Slovenskej republiky pre rok 2021. Stal sa ním nemecký krátkostrstý stavač menom Kuko z Bratislavy. Podujatie organizovala Okresná organizácia Slovenského poľovníckeho zväzu v Piešťanoch a Obvodná poľovnícka komora Piešťany.

Vystavenie zveri

Vidieť spoluprácu dokonale vycvičeného stavača a poľovníka je o tichom dobrodružstve. Stavač totiž na rozdiel od duriča nesmie byť pri love hlučný, aby korisť neodplašil. Sprevádza na love poľovníka loviaceho strelnou zbraňou. Čuchom sleduje pohyb prípadnej koristi a signalizuje lovcovi prítomnosť zveri tichým signálom. Obvykle zastane v pohybe a zdvihne jednu prednú labu, ľahne si, sadne alebo použije iný nacvičený signál. Takto pes potichu signalizuje lovcovi prítomnosť koristi bez toho, aby ju vyplašil. Hovorí sa, že „vystavuje” zver, čo je pri všestranných skúškach akási kráľovská disciplína. Ďalej dokáže pri stopovaní zveri poľovníka naviesť, oznámiť alebo zahlásiť mu nájdenie postrelenej alebo „zhasnutej”, čiže uhynutej zveri podľa „farby”, ako poľovníci volajú krv.

Stavače sa používajú predovšetkým na lov drobnej a srnčej zveri. Dokážu prinášať zajace, líšky, bažanty, ale aj kačice z vody. Pokoj vedia zachovať i pri streľbe, čo sa počas skúšok pozoruje a hodnotí. Niektorí poľovníci tieto skúšky vnímajú skoro ako šport, lebo si vyžadujú výcvik a poctivý tréning, ktorý môže trvať aj pár rokov, kým štvornohý pomocník dozreje do dokonalosti.

Podobne ako pes Kuko poľovníka Jozefa, ktorý dokáže byť pri skúškach v lese stoicky pokojný, ale keď dostane signál na stopovanie líšky alebo zajaca, beží ako odušu a vie naplno využiť výborný čuch a silne vyvinutý lovecký inštinkt, ktorý v sebe žiaden nemecký krátkostrstý stavač nezaprie. Nech žije tohtoročný kráľ stavačov. Lovu zdar!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav