Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 26. septembra 2021, 14:24

Milí priatelia džezu a dobrej hudby. „George vždy hrá presne tú správnu notu, ktorú chceš v tom okamihu počuť, a hrá na kontrabase tak, ako by ho sám vymyslel,“ povedal dlhoročný spoluhráč Jiřího Mráza, klavirista Richie Beirach. Jirko Mráz bol žiadaným hráčom na kontrabase od toho momentu, keď sa objavil v USA po jeho emigrácii v roku 1968. Študoval na Pražskom konzervatóriu a s touto reputáciou naskočil do rozbehnutého vlaku Oscara Petersona 1970-72, po príchode do New Yorku sa stal členom Thad Jones/Mel Lewis Orchestra, v rokoch 1974-75 hral so Stan Getzom…


Jano Babič (Autor: red)

Ak by som tu skončil, stačilo by to na označenie „džezmen svetovej triedy“. Ale to sa odohralo pred viac než päťdesiatimi rokmi. Jiří Mráz mal dvadsaťsedem rokov. Toto všetko bol len začiatok. Nastala spolupráca so všetkými velikánmi, nahrávanie stovky albumov, bol hosťom najlepších svetových festivalov. Často bol podmienkou pre vznik nového albumu, lebo jeho tvorcovia hovorili – len ak tam bude George.

Ako je možné, že v čase, keď sa vo východnej Európe o západnej kultúre nemohlo ani hovoriť, keď počúvať zahraničnú dosku bola protištátna činnosť, keď jediným zdrojom informácií o džeze bolo rušené, šuštiace rádio Hlasu Ameriky s reláciou Hodina džezu. Ako je možné, že za železnou oponou vyrástol muzikant, ktorý prišiel do epicentra džezového diania a stal sa súčasťou vrcholnej džezovej scény? Musel v sebe niesť niečo mimoriadne.

Jirko Mráz bol nádherný človek. Skromný, drobný vzrastom, priateľský, ochotný, pracovitý, ohromujúci svojou brisknou dušou a muzikantským kumštom. V roku 2009 mu v Českej republike udelili ocenenie za celoživotné dielo. Jiří George Mráz odišiel 16. septembra 2021 po dlhej ťažkej chorobe vo veku 77 rokov do džezového neba.

Podoby džezu pokračujú v železnej pravidelnosti a prinášajú informácie, správy, oznamy o tom, čo sa deje na džezovej scéne doma i v zahraničí. Koncom týždňa pokračuje festival Jazz pod hradom v Trenčíne. Rádio Piešťany je mediálnym partnerom 28. ročníka festivalu, na ktorom cyklus koncertov Jazz za železnou oponou okorení Peter Lipa.

Lukáš Oravec Quartet vydáva štvrtý album. Na nahrávke Moovin‘ Spirit nájdete hviezdy ako Seamus Blake a Danny Grissett. Altar Quartet vyráža na turné – predstaví album November, ale aj domácich i zahraničných hostí na piatich domácich a zahraničných koncertoch. Spomenieme hudobné dielo i ľudský odkaz Jiřího Mráza.

Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek