Piešťanský súbor Neochotníci odohral prvé divadlo

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 25. septembra 2021, 12:46

História ochotníckeho divadla sa v Piešťanoch skončila v roku 2005. Myšlienka na oživenie divadelnej kultúry v kúpeľnom meste vznikla v jeseni 2019. Pandémia ochorenia COVID-19, bohužiaľ, poznačila aj túto iniciatívu a k prvej premiére došlo až 11. septembra 2021.

Zľava: Matej Brezovský, Sebastián Urbánek, Andrea Korcová a Emma Vičanová. (Autor: Daniel Dvorský)

Novovzniknutý súbor Neochotníci sa stretáva v kultúrno-kreatívnom centre Arta od leta minulého roka. Členovia súboru získali pomoc od profesionálnych divadelných režisérov a mohli tak popracovať na kvalite inscenovania. Eduard Kudláč – umelecký šéf Mestského divadla v Žiline – ponúkol Neochotníkom celodenný workshop, Roman Maroš – divadelný režisér a bývalý primátor Stupavy – sa podieľal na réžii inscenácie, ktorá však nakoniec nebola realizovaná.

Neochotníci v priestoroch starej jedálne v Arte odohrali premiéru inscenácie Plán B(ál), ktorú napísala zakladateľka súboru Emma Vičanová. V predstavení hrali študenti Gymnázia Pierra de Coubertina – Andrea Korcová, Sebastián Urbánek a Matej Brezovský. Jednu z postáv si zahrala aj Emma Vičanová, absolventka spomínaného gymnázia a súčasná študentka prvého ročníka divadelnej dramaturgie na Divadelnej fakulte VŠMU.

Premiéra sa dočkala veľkej účasti a bohatého potlesku. Členovia súboru by sa ešte dodatočne chceli poďakovať za priazeň, okrem reprízy plánujú aj nové inscenácie. Tento úspech je pre nich motiváciou pokračovať v zložitej práci divadelníkov a už teraz sa nevedia dočkať, keď sa znova ocitnú na provizórnych doskách bývalej továrne na cukrovinky.

Piešťany boli posledné roky neochotné, práve Neochotníci to majú v pláne zmeniť. 

Emma Vičanová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava