Kedy sa využívajú úradné preklady?

  • Inzercia
  • 25. septembra 2021, 16:32

Úradný preklad patrí medzi oficiálne dokumenty, ktoré slúžia na oficiálne účely zahŕňajúce rôzne inštitúcie spolu so štátnou správou. Keďže preklad si nemôžete overiť sami, pretože musí byť notárom overený, tak sa musíte obrátiť na úradného riaditeľa. Poverená osoba musí mať poverenie Ministerstva spravodlivosti SR.

Zdroj obrázku: Blue Planet Studio / Shutterstock.com

Hlavné rozdiely pri vystavení bežného a úradného prekladu

Úradný preklad si vyžaduje papierovú formu, keďže zdrojové dokumenty sú pre inštitúcie dôležité. Preklady je potrebné zviazať s originálnym dokumentom, prípadne si zistite či stačí len overená a potvrdená kópia. Od bežného prekladu sa líši najmä tým, že je potrebné, aby bol opatrený pečiatkou prekladateľa, ktorý ho celý vypracoval.

Kto môže overiť preklad?

Možnosť overenia pečiatkou nemá každý prekladateľ, ale len osoba, ktorá je na to poverená a má absolvované náročné skúšky k prekladateľstvu. Pre každú jazykovú kombináciu je určený obmedzený počet prekladateľov, ktorí majú možnosť jeho overenia. Taktiež sú pri realizácií prekladu určené iné dokumenty. Ak potrebujete napríklad úradný preklad nemčina, tak sa stretnete s overením prekladu technického preukazu alebo dokladov, ktoré je potrebné dodať pri dovoze auta.

Súčasťou úradného prekladu je aj vyhlásenie o úplnom preklade a tiež oprávnenie o vyhotovaní úradných prekladov. Po vypracovaní prekladu je nutné použiť pečiatku a zviazať celý preklad s originálnym dokumentom, ktorý bol preložený.


V prípade, že potrebujete niekomu doložiť správny úradný preklad, tak sa obráťte na overených prekladateľov, ktorí na to majú kompetencie. Na možnosť pečiatky musia byť texty dôkladne preložené, nezabudnite tiež na informácie o tom či dokumenty obsahujú pečiatky a podpisy. Ak teda obsahujú aj podpisy a pečiatky, tak si vyžadujú tiež preložiť ich podrobné znenie.

Zdroj obrázku: Blue Planet Studio / Shutterstock.com

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav