Výstavba atletických sektorov na futbalovom štadióne za trištvrte milióna eur odštartovala

„Začína sa s výstavbou atletickej dráhy. Dnes prebieha odovzdanie staveniska,“ oznámil vo štvrtok 16. septembra piešťanský primátor Peter Jančovič na sociálnej sieti. Rekonštrukcia sa dotkne atletickej dráhy a sektorov na futbalovom štadióne za 764 310,46 eur, z toho 250-tisíc uhradí Slovenský atletický zväz a zvyšok zaplatí Mesto Piešťany. Rekonštrukcia musí byť ukončená do konca roka 2022.

Atletické sektory futbalového štadióna v Piešťanoch budú zrekonštruované za finančného prispenia Slovenského atletického zväzu. (Autor: FB Peter Jančovič)

Pri schvaľovaní projektu a spolupráce mesta so Slovenským atletickým zväzom mestským zastupiteľstvom však poslankyňa Iveta Babičová upozornila na nasledujúcu skutočnosť: „Ak pôjdeme do tohto projektu, plaváreň sa v tomto volebnom období stáva pomyselným holubom na streche a atletická dráha takzvaným vrabcom v hrsti. Ale ak nám zväz ponúka 250-tisíc eur, je potrebné ich prijať a zvyšnú sumu doložiť z nášho rozpočtu.“

Predmetom realizácie je atletický ovál s dĺžkou 400 metrov so šiestimi dráhami, jednotný s polomerom zákrut 36,5 m, šprintérska rovinka dlhá 130 m so šiestimi dráhami s umelým povrchom certifikovaným Medzinárodnou atletickou federáciou IAAF. Tartanový povrch oválu bude situovaný na jestvujúcej bežeckej dráhe rekonštrukciou podložia s nutnými stavebnými úpravami.

Atletický ovál bude obsahovať aj časti technických sektorov – hod oštepom (2x), sektor skoku do diaľky s dvomi rovnobežiskami a doskočiskami tesne vedľa seba, vodnú priekopu, vrh guľou, skok o tyči, skok do výšky. Ovál bude spĺňať pravidlá IAAF a bude vytvorený podľa technického manuálu IAAF Track and Field Facilities Manual 2008 Edition.

„Myslíme si, že skvalitnením podmienok na atletickú prípravu zvýšime záujem mládeže o tento šport, a tým pádom zvýšime počet členov v miestnom atletickom klube. Mesto Piešťany má vhodné klimatické podnebie, dobré ubytovacie kapacity aj v blízkosti atletického štadióna, poskytuje možnosť kvalitnej regenerácie v miestnych kúpeľoch, vieme ponúknuť možnosti na sústredenia pre športovcov z iných miest či zahraničia. Rovnako budeme schopní organizovať súťaže a športové podujatia,“ zdôvodňuje svoj zámer piešťanská radnica.

Nové mestské atletické športoviská majú byť k dispozícii aj školám či iným športovým oddielom na kondičné tréningy. Rozpočet projektu je 764 310,46 eur, výška spolufinancovania z mestského rozpočtu predstavuje sumu 514 310,46 eur. Podľa Zmluvy o realizácii národného športového projektu medzi Slovenským atletickým zväzom a Mestom Piešťany bude dotácia 250-tisíc vyplatená mestu 31. decembra 2021. Stavba musí byť ukončená a skolaudovaná najneskôr do 31. decembra 2022.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek