Dolná Krupá rozkvitne Beethovenovými skladbami

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Hudba / Podujatia / Kraj / Región
  • 22. septembra 2021, 08:41

Už túto sobotu 25. septembra navštívi Ludwig van Beethoven kašieľ v Dolnej Krupej, kde sa bude konať prvý ročník koncertu Rozárium hudby’21. Vystúpia na ňom špičkoví slovenskí interpreti komornej hudby na husle, violu, violončelo a klavír.

Tam, kde sa zrodila Beethovenova láska, ožíva jeho výnimočná hudba. Park kaštieľa v Dolnej Krupej sa rozozvučí nádhernými skladbami Ludwiga van Beethovena a Johannesa Brahmsa v sobotu 25. septembra 2021. Husle, viola, violončelo a klavír v podaní špičkových slovenských interpretov sľubujú výnimočný hudobný zážitok. Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj v spolupráci s partnermi projektu prináša prvý ročník koncertu, ktorý má v budúcnosti potenciál stať sa pravidelným ikonickým podujatím, ktoré spája výnimočný hudobný zážitok s objavovaním skrytých príbehov miest Trnavského kraja.

Nie je žiadnou náhodou, že práve obec Dolná Krupá sa stala miestom konania tohto koncertu. Dominantou obce je klasicistický kaštieľ s rozľahlým parkom, v ktorom mal pobývať aj významný umelec Ludwig van Beethoven. Príbeh geniálneho skladateľa, ktorý učil mladé dámy z rodiny Brunsvikovcov hre na klavír, sa stal jedným z námetov koncertu. Ďalším motívom je rozárium, ktoré založila tzv. „Ružové grófka“ Choteková a dodnes sa v tamojšom rozáriu nachádza odroda ruže, ktorú vyšľachtila sama pani grófka. „Či už prichádza návštevník do Dolnej Krupej objavovať históriu, načerpať energiu a oddýchnuť si v krásnej prírode, alebo chce odhaliť skryté tajomstvá legendy o Beethovenovej láske, určite nebude sklamaný. Preto aj koncert komornej hudby prevažne Beethovenových večných skladieb na tomto mieste bude sprevádzaný jedinečnou atmosférou spojenia hudobného zážitku s geniom loci parku krupského kaštieľa,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Hlavnou myšlienkou podujatia je priniesť kvalitnú komornú hudbu v prevedení slovenských interpretov na miesto, ktoré dýcha atmosférou príbehov a legiend. „Výnimočné miesta, za ktorými často cestujeme do iných krajín, objavujeme aj v našom kraji. Našim cieľom je predstaviť návštevníkom z blízkeho aj vzdialeného okolia krásy Dolnej Krupej a umožniť im odniesť si odtiaľto netradičný zážitok. Zapojiť fantáziu a všetky zmysly pri hľadaní odpovede na otázku: Ludwig, bol si tu? Vidieť očarujúcu prírodu a navštíviť Hudobné múzeum, cítiť vôňu ruží, ochutnať tunajšiu medovinu a započúvať sa do geniálnych Beethovenových skladieb,“ povedal trnavský vicežupan a predseda Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj Pavol Kalman.

Špičkoví interpreti sú zárukou výnimočného hudobného zážitku z koncertu. Violončelista Jozef Lupták je zakladateľom a umeleckým riaditeľom festivalu Konvergencie. Patrí k umelcom formujúcim hudobný a kultúrny priestor na Slovensku, za čo mu bolo udelených niekoľko ocenení (Cena Ministra Kultúry SR, Cena Frica Kafendu). Pravidelne účinkuje na medzinárodných pódiách od USA po Nový Zéland. Ako vyhľadávaný a aktívny komorný hráč spolupracuje s množstvom popredných svetových umelcov a ansámblov. „Veľmi sa teším, že spolu s mojimi priateľmi, vynikajúcimi hudobníkmi môžeme byť súčasťou podujatia Rozárium hudby a priniesť hudbu Beethovena na mieste, ktoré je spojené s jeho prítomnosťou a tvorbou. Bude to pre nás, a verím, že aj pre publikum nezabudnuteľný moment, ktorý budeme chcieť zažiť znova a znova. Hudba, ktorú zahráme v našej prítomnosti nadväzuje na neobyčajnú atmosféru kaštieľa v Dolnej Krupej v minulosti a vytvára nový hodnotný základ pre budúce generácie,“ dodal Jozef Lupták.

Na koncerte Rozárium hudby sa predstavia aj ďalšie známe mená slovenskej hudobnej scény: klaviristka Nora Skuta, huslisti Igor Karško, Marián Svetlík, Daniel Rumler, violista Martin Ruman a violončelistka Katarína Zajacová. 

Lístky sú už teraz v predpredaji na https://www.krajzazitkov.sk/sk/podujatia/rozarium-hudby

Program:

16:00 

vstup do parku, prehliadka Hudobného múzea

16:30 – 17:00

Hudobné predhovory

17:00 – 17:40

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)

Sonáta pre violončelo a klavír  č. 4 C dur, op. 102/1

Ludwig van Beethoven

Klavírne trio č. 4 B dur, op. 11 „Gassenhauer“

17:45 – 18:15

Prestávka

18:15 – 19:00

Ludwig van Beethoven

Bagately (výber, úprava pre sláčikové sextet D. Rumler)

Johannes Brahms (1833 – 1897)

Sláčikové sexteto č. 1 B dur, op. 18

Cena lístkov: 

Základný lístok 15 € 

Zľavnený lístok 10 € ( dieťa od 6 do 15 rokov, senior na 65 rokov, ZŤP)

Dieťa do 6 rokov zdarma

Zdroj: TS Trnavský kraj zážitkov

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel