Aký osud čaká chátrajúci autokemping Lodenica?

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. septembra 2021, 00:01

Doba, keď sa v autokempingu Lodenica na Sĺňave konali každoročné stretnutia karavanistov, je už len minulosťou. Dnes areál chátra a je smutným kútom inak obľúbenej a perspektívnej lokality Piešťan.

Areál chátra a je smutným kútom inak obľúbenej a perspektívnej lokality Piešťan. (Autor: Juraj Sedlák)

Vlastníkom a prevádzkovateľom ATC Lodenica je Ministerstvo vnútra SR. Majetok nadobudlo do správy v rámci reformy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená verejná správa) v roku 2013 a do správy Centra účelových zariadení, ktoré je príspevkovou organizáciou zriadenou ministerstvom, ho previedlo v roku 2015. Areál sezónne využíval Caravan Club Slovenskej republiky so sídlom v Piešťanoch.

„Odovzdanie priestorov užívaných týmto združením trvalo takmer rok pre odmietanie akejkoľvek komunikácie. K ukončeniu nájomného vzťahu a k jeho odovzdaniu došlo až pod hrozbou žaloby na súd zo strany štátu,” píše sa v písomnom stanovisku ministerstva. To v roku 2019 vypracovalo návrh na úpravu areálu a rokovalo o ňom s predstaviteľmi nášho mesta. Prišiel COVID-19 a rokovania sa prerušili.

„Vo veci užívania predmetného nehnuteľného majetku prebehli v prvom polroku tohto roka rokovania s predstaviteľmi Národnej rady SR a pripravujú sa aj rokovania so zástupcami Mesta Piešťany v záujme čo najefektívnejšieho riešenia tohto stavu,” dodáva ministerstvo vnútra. V areáli kempu plánovalo mesto zriadiť minulý rok karanténne centrum, ale ministerstvo na žiadosť o pomoc nereagovalo.

Radnica mlčí

Piešťanská radnica ani na opakované požiadavky o zodpovedanie niekoľkých otázok ohľadom plánov a možných vízií s týmto areálom nereagovala. Pýtali sme sa aj na revitalizáciu lokality okolo Lodenice, prepojenie hrádzí, aby športujúci Piešťanci nemuseli riskovať prejazd po cestnej komunikácii alebo prechádzať okolo zdevastovaných unimobuniek chodníkom pred opusteným autokempingom.

Areál každoročne ako-tak „spojazdnili” organizátori festivalu Lodenica, ale aj tí sa tento rok pre neochotu ministerstva komunikovať rozhodli opustiť priestor, kde populárny hudobný festival vznikol, a presunuli sa do neďalekých Častkoviec. Budúci nájomca ATC Lodenica môže byť fyzická alebo právnická osoba a nájomné musí byť zo zákona trhové.

Každopádne táto lokalita by si prinajmenšom zaslúžila verejnú diskusiu o možnostiach jej využitia a sfunkčnenia pre potreby cestovného ruchu alebo za iným účelom. Povedzme si to na rovinu, okolie areálu autokempingu Lodenica je pre Piešťany jedna veľká hanba. Konajú sa tu rôzne medzinárodné športové podujatia a zdá sa, že ministerstvu to žili netrhá, a či je radnica v tomto smere proaktívna, sme sa nedozvedeli. Nie je to jediné, čo v našom meste chátra. Dokedy?

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel