Piešťany sa vo festivalovej atmosfére vrátia do svojich zlatých čias

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany
  • 20. septembra 2021, 00:02

V termíne 20.-26. septembra ožije mesto Piešťany a Kúpeľný ostrov nultým ročníkom Art Noveau Festivalu s podtitulom Zlaté časy Piešťan. Multižánrovou prehliadkou najväčších pokladov secesie spájajúcich sa s Piešťanmi chce mesto a Kúpeľný ostrov vzdať hold pompéznosti a štýlu tých čias a podeliť sa o ich atmosféru s verejnosťou.

Šiesty večer vyplní premietanie českého dokumentárneho filmu Svět podle Muchy. (Autor: slk)

Prelom 19. a 20. storočia sa do histórie zapísal menom posledného univerzálneho umeleckého smeru – secesie. Tá podobne ako iné slohy pred ňou zasahovala do všetkých oblastí života. Secesia znamenala určitý odklon a oslobodenie sa od prísnych akademických pravidiel, čo sa pretavilo do mnohých foriem úžitkového umenia a dekorácií, ktoré tým časom dominovali.

Komentované prehliadky „Secesné interiéry Hotela Thermia Palace a Kúpeľného domu Irma“ sa budú konať v dňoch 22. a 24. septembra o 15.00 h.

Pestrý program festivalu Art Noveau

V rámci prvého dňa hostia festivalu spoznajú reprodukcie najslávnejších posterov Alfonsa Muchu, ktorých originály visia v Mucha Museum v Prahe. Vstup na prehliadku v secesnom Kúpeľnom dome Irma je súčasťou akreditácie.

Druhý festivalový deň sa ponesie v duchu reklamy, ktorá slúžila na propagáciu kúpeľného mesta. Prostredníctvom jej prvopočiatkov, spôsobov, grafického znázornenia a foriem návštevníci spoznajú kompletnú históriu kúpeľníctva v Piešťanoch.

Jedným z najznámejších secesných skvostov je bezpochyby päťhviezdičkový Hotel Thermia Palace. Jeho pravidelným hosťom bol i majster secesie, svetovo uznávaný umelec Alfons Mucha. Ten hotelu venoval na mieru vytvorený obraz, ktorého komentovaná prehliadka bude ozdobou prehliadky reprodukcií.

Potulky literárnou tvorbou obdobia prelomu storočí sa uskutočnia formou talkshow v Thermii Palace za účasti spisovateľa Igora Váleka, dizajnéra Michala Staška a pod moderátorskou taktovkou režisérky Jarmily Vitovičovej. Zlatý vek kúpeľov nám navodia herci a speváci z divadla Féder Teáter. Atmosféru tretieho festivalového dňa navodí prehliadka secesných interiérov hotela Thermia Palace a Kúpeľného domu Irma.

Odborná prednáška „Kúpeľná reklama v období secesie“ s ukážkami z kúpeľného archívu sa uskutoční v Thermii Palace v utorok 21. septembra o 15.00 h.

Témou odbornej prednášky, ktorá odštartuje štvrtý deň Art Noveau festivalu, bude tvorba Árpáda Bascha pre Kúpele Piešťany v období secesie. Okrem propagačných materiálov pre kúpele vytvoril i významný triptych oslavujúci liečivú silu piešťanských termálnych prameňov. Prednáška sa bude konať v Balneologickom múzeu Imricha Wintera.

Piaty deň hostia navštívia všetky secesné a historické budovy v Piešťanoch – Františkove kúpele, Zelený strom, Kursalon, Royal, Thermiu Palace a Pro Patriu. Dostanú tak možnosť ponoriť sa do atmosféry čias, v ktorých svoju zlatú éru zažívali králi, cisári či slávne osobnosti nemého filmu. V predposledný deň nultého ročníka festivalu vás čaká swingový koncert priamo na terase pompéznej secesnej dámy v štýlových dobových kostýmoch. Večer sa ponesie v znamení swingových melódií v podaní Melody Gentlemen Lednice.

Šiesty večer vyplní premietanie sviežeho českého dokumentárneho filmu režiséra Romana Vávru – Svět podle Muchy.

Akreditáciu na všetky podujatia – univerzálnu festivalovú vstupenku ako i vstupenky na jednotlivé podujatia získate na stránke ArtNouveauFestival.sk a budú tiež dostupné na recepciách hotelov Ensana v Piešťanoch.

Neobmedzený vstup na všetky podujatia pre jednu osobu v cene 60 eur zahŕňa:

– vstup do Balneologického múzea a Múzea histórie kúpeľníctva vo Vile dr. Lisku

– vstupy na Lekcie z histórie – odborné prednášky

– vstupenka na Art Nouveau Cinema – Svět podle Muchy

– vstupy na komentované prehliadky Interiér a Exteriér

– vstupenka na koncert zo série Zlatý vek Piešťan – Melody Gentlemen Lednice (Thermia Palace)

Bonus k akreditácii: dezert Bahno Thermia + 50 % zľava na kávu v kaviarni Irma, večera v Grand Restaurant v hoteli Thermia Palace

Partneri podujatia: Balneologické múzeum Imricha Wintera, Mucha Museum Praha, Mestská knižnica Piešťany, Mestské kultúrne stredisko Piešťany, Veteran Car Club Piešťany, OOCR Rezort Piešťany, Coca Cola 

(SLK/inz)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel