Bylinkárka radí: Hloh proti hadiemu jedu aj hnačke

  • Bylinkárka radí
  • 20. septembra 2021, 08:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví hloh obyčajný.

(Autor: en.wikipedia.org - Mahieddine Boumendjel)

Hloh obyčajný (Crataegus laevigata) je ker alebo menší strom s husto rozkonárenou korunou a tŕnitými konármi. Listy sú obrátené vajcovité s tromi až piatimi plytkými lalokmi, okraj majú nerovnako pílkový. Bohaté chocholíkové strapce kvetov majú dve až tri čnelky. Kvitne v máji až v júni. Plody dozrievajú v septembri až novembri, zasurova sú jedlé. Hlohy patria do čeľade ružovitých – Rosaceae, darí sa im v celej Európe a vo východnom Stredomorí.

Lekári v minulosti využívali liečivé účinky hlohu. Vedeli aj to, že plody pomáhajú pri uhryznutí hadom a proti hnačke. Najemno podrvený koreň, ktorý je aplikovaný ako obklad, vyťahuje triesky a tŕnie z tela. Naši predkovia si robili z hlohu džemy, lekváre, sirupy.

V tradičnej medicíne sa hloh odporúča pri funkčných srdcových ťažkostiach. Na liečebné účely zbierame kvety, listy i plody. Hloh obyčajný obsahuje glykozid kvercitrín, flavóny, hlohové kyseliny, triesloviny, stopy silíc, vitamíny B, C a iné látky. Je to silný antioxidant. Hloh pôsobí ako kardiakum, diuretikum, sedatívum, spazmolytikum.

Čaj z kvetov hlohu

Potrebujeme: 1 ČL čerstvých alebo sušených kvetov hlohu obyčajného, 2,5 dl vody

Postup: Kvety zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a užijeme raz denne dopoludnia. Užívame osem týždňov.

Čaj z listov

Potrebujeme: 1 ČL čerstvých alebo sušených listov hlohu obyčajného, 2,5 dl vody

Postup: Listy zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a užijeme raz denne dopoludnia. Užívame osem týždňov.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g čerstvých alebo sušených plodov hlohu obyčajného, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Plody vhodíme do pohára a zalejeme pálenkou alebo liehom až po vrch. Pohár uzavrieme, občas pohár pretrasieme. Lúhujeme 21 dní, potom scedíme cez gázu do vhodných fliaš. Užívame trikrát denne 20 kvapiek na 1 PL teplej vody. Užívame tri týždne, týždeň prestávka a takto môžeme viackrát zopakovať.

Čaje z kvetov i listov hlohu a tinktúra posilňujú a zlepšujú činnosť srdca, zlepšujú prekrvenie vencových tepien a znižujú spotrebu kyslíka pri práci srdca. Užívame ich pri srdcovej neuróze, pri slabom prietoku krvi, pri srdcovej arytmii, pri únave, v klimaktériu a pri opuchoch dolných končatín, ktoré súvisia so srdcovou nedostatočnosťou. Čaje posilňujú srdcový sval, rozširujú cievy, znižujú tlak krvi, priaznivo pôsobia na krvný obeh, pomáhajú ľuďom po infarkte tým, že stabilizujú srdcový rytmus, zlepšujú pamäť, potláčajú depresívne nálady, zvyšujú celkovú výkonnosť.

Masť

Potrebujeme: 50 g čerstvých kvetov a 50 g čerstvých listov hlohu obyčajného, 4 PL agátového medu, 10 g včelieho vosku, 300 g bravčovej masti

Postup: Do kastrólika dáme kvety, listy a bravčovú masť. Privedieme do varu a na miernom plameni popražíme 20 minút. Odstavíme a 24 hodín lúhujeme. Potom mierne prihrejeme a precedíme cez gázu do iného kastrólika, gázu dobre vyžmýkame. Pridáme včelí vosk a med a na miernom plameni miešame, kým sa vosk neroztopí. Nalejeme do vhodných nádobiek, necháme vychladnúť, nádobky alebo poháriky dobre uzavrieme. Potom odložíme do chladničky.

Natrieme handričku a priložíme opatrne na ľavú stranu srdca, čiže tesne nad prsník. Vyložíme nohy a relaxujeme 20 minút. Takto robíme každý druhý deň.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila