Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 19. septembra 2021, 11:52

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, veľký big band prišiel do malého mesta. Nie, nie je to redundancia. Do Piešťan prišiel naozaj „veľký“ veľký orchester.


Jano Babič (Autor: red)

Džezový orchester má svoje sekcie – drevá, trombóny, trúbky a rytmickú sekciu. Skladby a aranžovanie pre veľký orchester sú umelecké diela, ktoré vyžadujú dokonalú znalosť možností jednotlivých nástrojov a ich súzvuk. Výber hudobníkov na jednotlivé posty nie je jednoduchý. Ak nie je možné udržať – z dôvodu súčasných ekonomických dôvodov – profesionálny súbor v stálom obsadení, o to viac vystupuje kvalita tohto veľkého orchestra, ktorý práve v uvedených podmienkach nezľavuje na kvalite, neznižuje frekvenciu svojich vystúpení, nezjednodušuje pôvodné aranžmány a nároky na jednotlivé posty. V orchestri sedí na každej stoličke vynikajúci sólista, hráč perfektnej orchestrálnej hry, od začiatku do konca, oddaný výsledku spoločnej snahy po perfektnom výkone.

Orchester CZ/SK Big Band, ktorý vedie Matúš Jakabčic, je teleso zložené z najlepších slovenských a českých džezmenov. V kolobehu udalostí sa v jeho obsadení hráči striedajú, ale jeho kvalitu to ani v najmenšom neznižuje. Dôkaz o tom, že slovenská i česká scéna má dosť umelcov na špičkovej úrovni, aby sa navzájom zastúpili a dopĺňali pod jednoznačným vedením pri hre na gitare voľného malíčka pravej ruky skladateľa a aranžéra Matúša Jakabčica

V zostave orchestra sa v našom meste a o deň neskôr na festivale Jazz pod hradom v Trenčíne objavili dvaja maďarskí a jeden rakúsky hudobník. To len potvrdzuje európsku kvalitu obsadenia orchestra, ktorá sa udrží za každých okolností a v každom obsadení. Do malého mesta prišiel „veľký“ big band, ktorý je svojou kvalitou a poslaním hlásnikom vysokej úrovne hudobnej kultúry. A preto, keď príde nabudúce, venujme mu zo strany publika viac pozornosti. Zaslúži si to.

V utorok 14. septembra sa v budove Divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave koná slávnostné odovzdávanie ocenení ankety Esprit za najlepší slovenský džezový album roka 2020. Rádio Piešťany je mediálnym partnerom tohto podujatia a v budúcej relácii vás budeme o laureátoch i o slávnostnom koncerte informovať. V Trenčíne otvorili 28. festival Jazz pod hradom. Boli sme pri tom a podelíme sa o informácie z priebehu koncertu i o ďalšom programe. Džezová scéna u nás aj v zahraničí je plná zaujímavých koncertov a festivalov.

Na Rádiu Piešťany je vždy priestor pre informácie o ich priebehu a účastníkoch. Tak to bude i v budúcej relácii v nedeľu o 20. hodine, na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel