Festival umenia a udržateľnosti

Nasuti – Art and Sustainability Festival je prvý festival súčasného umenia so zameraním na ekológiu a udržateľnosť. Jeho 4. ročník sa uskutoční už túto sobotu 18. septembra 2021 v Kaštieli Moravany.

Cieľom festivalu je zvýšiť povedomie o aktuálnych environmentálnych problémoch a riešeniach. Jeho štvrtý ročník sa koná 18. septembra 2021 v Kaštieľ Moravany, ktorý je v súčasnosti v procese premeny na živé kultúrne centrum.

Festival NASUTI je každý rok venovaný inej téme. Pre rok 2021 sme vybrali komplexný fenomén zastrešený pojmom TMA. 

 „Diskutovať budeme s osobnosťami vedy a umenia o svetelnom smogu, energii a materiáloch v udržateľnej architektúre, ale aj o metaforických kontextoch a esenciách temnoty. V rámci pásma predstavíme projekt Nový európsky Bauhaus.“

Program a informácie o festivale tu:
https://www.facebook.com/events/360081622275700

Z programu dávame do pozornosti hlavne diskusiu:

Udržateľná architektúra: energia a materiály

Diskutovať budú naše kolegyne architektky Nora Vranová, podpredsedníčka Slovenskej komory architektov, členka zdruzenia Manifest 2020 – oficiálny partner Nového európskeho Bauhausu na Slovensku, Andrea Borská, absolventka a bývalá vedecká asistentka Technickej Univerzity vo Viedni, so zameraním na trvalo udržateľné stavby a Maroš Schmidt, dizajnér, riaditeľ Slovenského centra dizajnu, spoluzakladateľ Knižnice materiálov LOMA
moderuje: Zuzana Duchová, kurátorka
čas: 18.15 – 19.30

A EŠTE POSLEDNÁ ŠANCA:

18. septembra je v kaštieli finisáž výstavy Budúcnosť kolesa, Artrooms Moravany. Na výstave sú prezentované diela vyše 30tich súčasných vizuálnych umelcov a umelkýň, v zastúpení: objekt, socha, maľba, grafika, fotografia, video a iné médiá. 

Budúcnosť kolesa odkazuje k ďalšiemu vývoju ľudskej mobility. Zdôrazňuje, že ľudstvo stojí na križovatke a môže si vybrať, ktorou cestou sa vydá. 

V rámci festivalu aj tvorivý program pre deti:
https://www.facebook.com/events/369898534739798

Čo sa vám prvé vybaví, ak ucítite vôňu čerstvo pokosenej trávy? Alebo sladké tóny vanilky. A čo sa deje s vašimi pocitmi, ak bruškami prstov prechádzate po kovových šróbikoch? Cítite sa bezpečnejšie pri dotyku hodvábnej látky? Aký obraz vo vašej mysli komponuje vaša fantázia? Dokážete túto zvizualizovanú skúsenosť namaľovať na papier? Alebo je pre vás prirodzenejšie emóciu vymodelovať do hliny? Predstavte si na chvíľu, že ste prišli o zrak.

Písmená a vety, ktoré práve čítate sú len neidentifikovateľnou hmlou. Informáciu o svete však vieme vnímať aj inak ako len vizuálnymi vnemami či racionálnym poznaním. To najdôležitejšie a najsilnejšie, čo sa nás v živote dotýka často ani nevieme konkretizovať slovami. Možno práve preto sú rôzne druhy umenia vhodnejším nástrojom na vyjadrenie hlbšieho poznania o svete. Aktivity pripravené pre festival NASUTI ponúknu situácie, kedy môžete vy aj vaše deti rozvíjať všestranne svoje zmysly. Tvorivé aktivity pre deti založené na poznávaní neviditeľného sveta povedie lektorský tím absolventov z katedry pedagogiky výtvarného umenia Trnavskej univerzity v Trnave. Michaela Košútová Guillaume je vysokoškolskou pedagogičkou VU so špeciálnym zameraním na arteterapiu.

Linda Blahová a Tomáš Benadik, absolventi animácie výtvarného umenia, sa zameriavajú na sprostredkovanie súčasného umenia formou zážitkových aktivít a tvorivých workshopov. Pre festival NASUTI pripravili ihrisko pre aktiváciu všetkých ľudských zmyslov.

PROGRAM 

  • Zóna dotyku a čuchu – aktívne s lektormi od 10:00 do 12:00, voľne prístupné ako detský kútik do 18:00 Miesto: domček vedľa koniarne
    Vôňové a materiálové hádanky – poznávačka materiálov a vôní ukrytých v nádobách prostredníctvom čuchu a hmatu
  • Hra haptického pexesa pre nevidiacich Memonik 
  • Tvorba ekosystému – ostrova pre ľudí bez zraku

Deti si podľa šablón vytvoria rôzne druhy zvierat a rastlín, žijúcich na planéte Zem a lepením dostupných materiálov (ryža, mak, páperie, piesok, vlna) im prisúdia čo najvernejšiu podobu porovnateľnú s ich kožou či povrchom. Lepením a pridávaním vrstiev vytvoria spoločný reliéfny ekosystém – ostrov rôznorodých druhov, tvarov a povrchov, ktoré možno následne čítať a interpretovať so zaviazanými očami. 

  • Modelovanie a hra s hlinou

Hlina je najprirodzenejším materiálom ktorý spolu s pieskom, cestom alebo snehom od najstarších čias podnecovali ľudskú fantáziu a umožňovali prejaviť prirodzenú túžbu meniť, premieňať, vtláčať svoj obrys… Bezprostredná tvárnosť hliny dáva priechod emóciám a pudovému prežívaniu a prináša celkový uvoľňujúci efekt. Naviac stimuluje jemnú motoriku, vnímanie a vyvolávanie obsahov dlhodobej pamäte.
Ako by vyzeralo svetlo, zvuk či melódia, ak by sme ho mohli vymodelovať? Zóna senzomotorikymiesto: vonku pred koniarňou + prízemie výstavy Artrooms

12:00 – 13:00 prekážková dráha 

Deti aj dospelí budú mať možnosť vyskúšať si orientáciu v priestore cez poznávaciu prekážkovú dráhu so zaviazanými očami s pomocou navigácie prostredníctvom hmatových podnetov lektorov. Súčasťou dráhy je aj poznávanie sochárskych umeleckých diel z prebiehajúcej výstavy prostredníctvom hmatu. Zóna zvuku a hudby miesto: vonku pred koniarňou/ v prípade zlého počasia vnútri v domčeku 

14:00- 16:00 Výroba hudobných nástrojov z odpadových a kuchynských materiálov 

spoločná tvorba Zvukodiela – priestorovej zvukovej inštalácie, či spoločného zvukového diela na základe úloh – napr. zvukové vyjadrenie radosti, čistoty, tmy. 

16:00 – 17:00 Hudobný workshop so Samčom Bratom Dážďoviek a Vlčou Mačicou 

Zvuk sa vo vode šíri štyrikrát rýchlejšie, ako vo vzduchu. Je veľa spôsobov, akými sa môžeme fyzicky stýkať s vodou, a nechať ju vydávať rozličné zvuky, a my si viacero takých vyskúšame. Samozrejme, potrebujeme na to aj nejaké pomôcky, ale aby sme neplytvali, tak skúsime si ich sami vytvoriť z toho, čo nájdeme v areáli. Koniec koncov, hudba je tvorená počúvaním, stačí byť vymýšľavý a pozorný, a pôjde to samo.

Zdroj: FB festivalu Nasuti

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava