Bylinkárka radí: Brusnica čučoriedková spevňuje cievy

  • Nezaradené
  • 13. septembra 2021, 08:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví brusnicu čučoriedkovú.

Čučoriedky obsahujú vitamíny A, B1, B2, B6, C, kyselinu listovú, karotén, bielkoviny, triesloviny, minerálne látky. (Autor: sk.wikipedia.org - Silvio Pašmik)

Brusnica čučoriedková obsahuje veľmi účinné látky osožné ľudskému organizmu: vitamíny A, B1, B2, B6, C, kyselinu listovú, karotén, bielkoviny, triesloviny, minerálne látky.

V minulosti sa plody zavárali, robili sa z nich džemy, lekváre a dávali sa do koláčikov. Ako liečivku používam tmavšie listy, ktoré zbieram ešte pred kvitnutím, a plody. List pomáha pri cukrovke, regeneruje oči, proti brušnej kolike, dezinfikuje tráviace a močové ústrojenstvo. Plod čučoriedky ničí stafylokoky a baktériu Escherichia coli, spevňuje cievy a regeneruje očnú sietnicu, pri anémii, hemoroidoch, ochoreniach tráviacej sústavy a ústnej dutiny, pri hnačkách, ekzémoch, pri ochoreniach sietnice.

Vlčia hmla – šerosleposť sa prejavuje tým, že postihnutý nevidí v tme a v šere. Neskoršie sa zužuje zorné pole, čo spôsobuje, že chorý sa cez deň aj v noci ťažko orientuje. V podstate ide o postihnuté sietnice. Choroba stále pokračuje, až sa veľakrát končí slepotou.

Plody brusnice čučoriedkovej môžeme dať do mraziaceho boxu.

Čaj

Potrebujeme: 50 g sušených listov brusnice čučoriedkovej, 20 g sušenej kvitnúcej vňate jastrabiny lekárskej, 10 g sušených fazuľových strukov bez plodov, 20 g nechtíka

Postup: Čajovú zmes dobre premiešame, 1 ČL tejto zmesi zalejeme vriacou vodou 2,5 dl, necháme lúhovať 10 minút, precedíme a pijeme dvakrát denne, vždy čerstvo urobené. Čaj dobre pôsobí pri zvýšenej hladine cukru v krvi.

Odvar

Potrebujeme: 3 ČL čerstvých alebo sušených listov, 1/2 l vody

Postup: Listy necháme prejsť asi polminútovým varom, 10 minút lúhujeme, precedíme a počas dňa pijeme 0,5 l teplého odvaru. Čaj pôsobí na posilnenie imunity, odvar môžeme použiť aj ako kloktadlo pri ochoreniach ústnej dutiny.

Alkoholový nápoj

Potrebujeme: 100 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok, alkohol podľa chuti, 7 dl pohár

Postup: Do pohára dáme 100 g čerstvých čučoriedok a zalejeme až po vrch alkoholom. Pohár dobre uzavrieme a necháme dva týždne vylúhovať. Občas pretrasieme, potom precedíme a užívame raz denne kalíštek alebo podľa potreby.

Kúpeľ

Potrebujeme: 50 g čerstvých alebo sušených listov brusnice čučoriedkovej, 2 l vody

Postup: Listy povaríme vo vode 15 minút, lúhujeme 20 minút a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ je vhodný pri všetkých kožných ochoreniach, ako je ekzém, psoriáza, vredy, vredy predkolenia.

Šťava

Potrebujeme: 150 g čerstvých alebo mrazených plodov čučoriedky, odšťavovač

Postup: Plody odšťavíme a raz denne užijeme. Užívame podľa potreby. Šťava je vhodná pri anémii.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel