Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 12. septembra 2021, 16:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, mal som sen. V jeden letný koniec týždňa sa konal Považský džezový festival – Vah River Valley Jazz Festival. Sedel som v hľadisku a z pódia sa rinuli tóny doteraz len z rádia a z dosiek obdivovanej hudby.


Jano Babič (Autor: red)

Najväčšie svetové hviezdy súčasného džezu boli na programe festivalu poriadaného v troch mestách Považia. Tieto mestá sa už dlhodobo prezentujú tradíciou džezových podujatí, na ktorých sa prezentovali najväčšie slovenské, európske, svetové osobnosti. Vždy sa to stretlo so zaslúženým obdivom a navzájom sme si ako usporiadatelia želali veľa úspechov.

Stretli sme sa – džezoví organizátori z Piešťan, Nového Mesta nad Váhom a Trenčína – a celkom prajne sme sa rozprávali o tom, koho pozvať na Považský džezový festival. Rozpočet, vďaka synergickému spojeniu troch kultúrne a spoločensky vyspelých miest, bol dostatočný na to, aby sme hovorili o takých menách ako Dianne Reeves, Terri Lyne Carrington, Pat Metheny, Cyrrile Aimé, Duško Gojkovič, Veronica Swift, Jan Garbarek, Anat Cohen.

Mal som sen, že sedím v hľadisku a počúvam Cecile McLorin Salvant a jej orchester v prírodnom kine v obkľúčení nádherného piešťanského parku. Celý tento balík najlepšieho džezu sa pohyboval zo scény festivalu Jazzu pod hradom Matúša Čáka, cez Open Jazz Fest na Zelenej vode do kúzelného prostredia piešťanského leta. Zobudil som sa s povzbudivým pocitom urobiť niečo pre takúto myšlienku a mať pred sebou cieľ zmeniť tento sen na skutočnosť…

Podoby džezu na Rádiu Piešťany sú produktom snahy a pozitívneho myslenia ľudí, ktorí sa na ich príprave a realizácii zúčastňujú. Na počiatku je zámer vyslať signál o ochote podeliť sa o dobrú zvesť, dať priestor hudbe menšinového žánru, pripraviť súčasných tvorcov a ich produkt, technicky realizovať vlnu, ktorá túto zvesť prinesie k čakajúcim záujemcom o džez a všetko s ním spojené.

Na tomto efekte spoločného záujmu, vzájomného rešpektu a podpory je založená relácia, ktorá má svoju počúvanosť a obľubu, a ktorej premiérové vydania sa blížia v jej desaťročnom trvaní k poradovému číslu 400. Aj budúca relácia je o aktuálnych podujatiach a dianí na svetovej a domácej džezovej scéne. U nás pokračujú koncerty v klube La Musica, otvárací večer trenčianskeho festivalu Jazz pod hradom a anketa Esprit predstaví najlepší slovenský džezový album.

Aj o tom budú Podoby džezu v nedeľu o 20. hodine, na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf