Jozef Babušek by mal storočnicu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. septembra 2021, 08:51

V týchto dňoch si pripomíname sté výročie narodenia jednej z najvýraznejších československých osobností karikatúry a komiksu, Jozefa Babušeka. Umelec väčšinu svojho života prežil v Piešťanoch a tie mu viackrát vzdali svoj hold za jeho jedinečnú tvorbu.

Jozef Babušek sa narodil 3. septembra 1921 v Bratislave a zomrel 22. augusta 2013 v Piešťanoch. (Autor: vd)

Po matke Moravák, po otcovi Slovák Jozef Babušek si komiksovú premiéru odbil v satirickom a silne protikomunistickom časopise Šidlo už v roku 1947, keď pod vplyvom čítania francúzskeho magazínu Robinson kreslil nemé príbehy utekajúceho lupiča. Táto činnosť mu však obratom priniesla kádrovú škvrnu, ktorá sa s ním vliekla dlhé desaťročia. Ako buržoázny živel bol vyhodený v roku 1948 z vysokej školy tesne pred jej ukončením.

Roky trávil ako priemyselný výtvarník, neskôr študoval diaľkovo kunsthistóriu, odbor cirkevná architektúra. Absolvoval ju ako 44-ročný. V to istom roku nastal pre Babušeka dlho očakávaný prelom. Začal totiž kresliť – pre neblahú minulosť radšej pod pseudonymom Schek, utvoreným z konca pôvodného priezviska – príbehy Jožinka, dieťaťa svojich rodičov, v humoristickom časopise Roháč. S prestávkou v roku 1975 pri ňom vydržal až do roku 1988 a postaral sa o najdlhší komiks v československej histórii. Minipríbehov bolo viac ako 1100.

Schek však súbežne namaľoval úplne odlišným štýlom realistický (a okrem toho prvý sci-fi) komiks v Československu s názvom Desiata planéta. Jozefa Babuška odborníci zaraďujú medzi najväčšie československé komiksové esá a zakladateľa modernej slovenskej karikatúry.

Do Piešťan sa prisťahoval v roku 1950. V roku 2006 vystavoval v Piešťanoch po prvý raz, a to pri príležitosti svojich 85. narodenín. O rok neskôr tu krstil knižné vydanie prvého slovenského komiksu Dozorca a väzeň, ktoré vyšlo pri príležitosti 60 rokov od jeho vydávania v časopise Šidlo. V roku 2009 vyšlo unikátne dielo Jožinko, dieťa svojich rodičov, kompletné vydanie najdlhšie vychádzajúceho slovenského komiksu (23 rokov). Verejnosti túto knihu predstavili v Piešťanoch. V roku 2010 v našom meste prezentovali aj kalendár na rok 2011 s názvom Jozef Schek: Známy aj neznámy.

Posledný rok svojho života (2013) Babušek žil aj pre zdravotné problémy v ústraní, tušiac svoj koniec. Netradičná bola tiež jeho rozlúčka, jeho najbližší – dcéra s rodinou v Kanade, priatelia, známi na Slovensku i v Čechách – položili na vodu (oceán, rieku, jazierko) červenú ružu a zapálili plávajúcu sviečku. A spomínali na Jožinkovu jedinečnosť.

Umeleckú tvorbu Babušeka si v týchto dňoch mesto pripomenie aj prostredníctvom výstav, virtuálnej galérie a workshopu pripravovanom mestským kultúrnym strediskom.

piestany.sk/Revue Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland