Tvoríme kraj rozdelí na projekty 250-tisíc eur

  • Kraj / Spravodajstvo
  • 10. septembra 2021, 00:02

Trnavská župa spustila tretí ročník participatívneho rozpočtu. Svoje občianske a komunitné projekty, ktoré majú potenciál zlepšiť život ľudí v Piešťanoch alebo v obciach Piešťanského okresu, môžete prihlasovať do 29. októbra.

Z participatívneho rozpočtu Trnavskej župy zrealizovali v Elektrárni Piešťany túto exteriérovú učebňu. (Autor: Elektrárňa Piešťany)

Trnavský samosprávny kraj dáva aj v tomto roku ľuďom, občianskym združeniam, nadáciám a neziskovým organizáciám možnosť aktívne rozhodovať prostredníctvom participatívneho rozpočtu o časti verejných financií, čím ich zapája do procesov riadenia vyššieho územného celku. Trnavská župa aj tento rok prerozdelí až 250-tisíc eur. O podporených projektoch rozhodne hlasovanie verejnosti. Prvé informatívne stretnutie predkladateľov projektov pre Piešťanský okres sa uskutoční už 15. septembra v Piešťanoch a o deň neskôr vo Vrbovom.

„Predchádzajúce dva ročníky nášho participatívneho rozpočtu sú dôkazom, že obyvatelia Trnavského kraja sa chcú podieľať na zlepšovaní života vo svojom okolí. Stúpa počet prihlásených projektov, ako aj počet hlasov od verejnosti. Som presvedčený, že tento trend bude pokračovať a opäť finančne podporíme uvedenie inovatívnych myšlienok a jedinečných nápadov do reality. Aj tak dokážeme spolu tvoriť kraj,“ skonštatoval trnavský župan Jozef Viskupič.

Nápad, prezentácie, hlasovanie

Zapojiť sa môže každý. Postup je nasledovný. Ak máte nápad, ako zlepšiť život ľudí vo vašej komunite, prídete o ňom porozprávať na verejné stretnutie, ktoré sa uskutoční 15. septembra v Piešťanoch a o deň neskôr vo Vrbovom. V druhej fáze vypracujete projekt formou elektronického formulára. V druhom kole verejných stretnutí získate spätnú väzbu od ostatných účastníkov a odborníkov na participatívny rozpočet. V treťom kole verejných stretnutí svoj projekt odprezentujete a prebehne aj časť rozhodovania prostredníctvom deliberácie.

Následne sa budú môcť obyvatelia kraja zapojiť do rozhodovania a podporiť tak svoje obľúbené projekty prostredníctvom elektronického hlasovania na webovej stránke participatívneho rozpočtu, ktoré prebehne na prelome decembra a januára. Projekty, ktoré budú po uzatvorení elektronického hlasovania a po rozhodnutí deliberatívnych fór najúspešnejšie, budú podporené finančnou čiastkou maximálne do výšky 5000 eur. Následne bude mať predkladateľ projektu čas do 21. novembra 2022 na jeho realizáciu.

Podporili sedem projektov

V druhom ročníku participatívneho rozpočtu Tvoríme kraj bolo podporených 57 občianskych a komunitných projektov. Do hlasovania sa zapojilo 20 630 hlasujúcich. Z 57 projektov bolo sedem podporených a realizovaných aj v Piešťanoch. Získali 28-tisíc eur vyčlenených pre Piešťanský okres, suma sa odvíja od priemerného počtu trvale bývajúceho obyvateľstva. Prvým v poradí bol projekt Revitalizácie záhrady Elektrárne Piešťany a vybudovanie exteriérovej učebne, ktorú realizovalo občianske združenie Priatelia Elektrárne Piešťany.

Participatívny rozpočet vznikol v roku 1989 v brazílskom meste Porto Alegre a postupne sa rozšíril prakticky na všetky kontinenty. Dnes je súčasťou niekoľkých tisícok samospráv, jednou z nich je aj Trnavský samosprávny kraj. Ak máte dobrý a jedinečný nápad, zapojte sa a spolu zlepšime život v našom meste a okrese. Viac informácii nájdete na www.tvorímekraj.sk.

zdroj: tvorimekraj.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav