Skládkam stále nie je koniec ani vo Vrbovom

Minulý týždeň sme vás informovali o otvorení nového zberného dvora vo Vrbovom. Napriek tomu, že v mestečku pod šikmou vežou je všetko uspôsobené k legálnemu a ekologickému zbavovaniu sa odpadov, niektorí to zrejme zatiaľ „nepobrali“.

V mestečku pod šikmou vežou ktosi takto vypratával nehnuteľnosť. (Autor: FB Vrbové Online)

Problém s neporiadnikmi je všade. Nielen v Piešťanoch sa objavujú odpadky na miestach, kde nemajú čo robiť, ale podobné nepríjemnosti musia riešiť aj v okolitých obciach a mestách. V lete informovala o kope neporiadku z dielne neznámeho páchateľa obec Drahovce, teraz majú čerstvý problém vo Vrbovom. Zariadenie obývačky ktosi vyhodil ku garážam na Rekreačnej ulici, na Hrabinskej to zasa vyzerá, že ktosi k smetiakom vyvliekol kompletné zariadenie bytu. A pritom je v mestečku pod šikmou vežou k dispozícii nový zberný dvor na Vinohradníckej ulici.

Pri rekonštrukcii, výmene nábytku či spotrebičov nie je riešením vyvliecť nepotrebné veci ku kontajnerom. Zberová spoločnosť odpad nezoberie, na takéto skládky musí samospráva vyčleniť ďalšie financie. Prebytočný či nadrozmerný odpad pritom patrí na zberný dvor, kde sa za vývoz neplatí. Výhovorkou nie je ani to, že neporiadnik nemá dodávku či vozík na odvoz. Pri rekonštrukcii na to musí myslieť každý pôvodca odpadu a na jeho renováciu obydlia nemajú doplácať ostatní obyvatelia.

Ako uvádza projekt Na skládky nie sme krátki, čierne skládky stoja za zvyšovaním nákladov obcí na odpadové hospodárstvo a poplatkov za odpady pre obyvateľov, pretože ich musí odstraňovať obec na vlastné náklady a tieto môže následne preniesť do poplatkov. Ďalšími negatívami môže byť riziko šírenia rezistentných druhov baktérií z lokalít s nelegálne uloženým odpadom, prípadne priťahovanie škodcov, hlodavcov alebo i kontaminácia pôdy.

Ak uvidíte niekoho vynášať odpad tam, kam nepatrí, volajte políciu.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín