Deň v prírodnom kine plný dávnej minulosti

  • Podujatia / Piešťany
  • 7. septembra 2021, 00:02

Historický deň 2021 v prírodnom kine budil dojem, že sa v Piešťanoch nakrúca nejaký rozprávkový film z čias dávno minulých. V sobotu 4. septembra k nám zablúdili oravskí sokoliari, historickí šermiari, domáci lukostrelci, ale aj hry, remeslá a bábkové divadlo.

Oravskí sokoliari kráľa Svätopluka očarili deti i dospelých. (Autor: js)

Ľudí, ktorí uctievajú minulosť a pripomínajú nám ju dobovým oblečením, výstrojom, hrami a remeslami, je krajšie stretnúť na slovenských hradoch, lebo máte pocit, že tam patria a zapasujú. V mestskom parku by pôsobili, akoby sa v Piešťanoch len zastavili a na chvíľu utáborili v stanoch, ale aj prírodné kino splnilo svoj účel.

Na svoje si prišli najmä deti, ktoré si na pódiu mohli pozrieť niekoľko rozprávok, bábkové divadlo, historické tance, ohňovú šou, pôsobivé prelety dravcov počas vystúpení sokoliarov alebo sa zabaviť s rozprávkovým šašom. Svoje umenie s lukmi predviedli aj piešťanskí lukostrelci zo zoskupenia Vres, po ktorých museli nastúpiť domáci hasiči, aby zneškodnili plamene spôsobené horľavými šípmi.

Deti si mohli vyrobiť sviečky, darčeky z hliny a dreva alebo sa zahrať jednoduché dobové hry z čias, keď ich rovesníci netrávili väčšinu času pri všakovakých obrazovkách. Cínoví vojačikovia odliati z formy priamo pred vašimi očami možno pripomenuli rodičom hračku, ktorá bola kedysi vzácnejšia než čokoľvek.

Historický deň nám všetkým zdôraznil aj fakt, že dnes žijeme oveľa komplikovanejšie a v relatívnom blahobyte, o ktorom sa našim predkom mohlo len snívať. Zatiaľ čo sa prezlečení ľudia z minulosti najedli z drevených tanierov a drevenými lyžicami, návštevníci naplnili hneď niekoľko smetných košov plastmi a zvyškami jedál. Časy dávno minulé sú nám pripomínané aj takýmito nenápadnými drobnosťami, nad ktorými by sme sa mali intenzívne zamýšľať. Aj preto majú takého historické podujatia svoj význam a zmysel.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj