Literárny tip: Olive Kitteridge

  • Knihy
  • 6. septembra 2021, 00:03

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: INAQUE)

Vo vydavateľstve INAQUE vyšla v roku 2020 kniha Elizabeth Strout – Olive Kitteridge v preklade Kamily Laudovej. Autorka získala za tento poviedkový román Pulitzerovu cenu. V roku 2014 vznikol v produkcii HBO rovnomenný miniseriál v hlavnej úlohe s Frances McDormand. Olive je učiteľka matematiky na dôchodku, žije v malom americkom prímorskom meste. Je hlavnou postavou románu, ktorý tvorí 13 poviedok, ale v niektorých vystupuje len v spomienkach inej postavy, inde sa zablysne len v jednej vete. Spoznávame ju v rôznych obdobiach života – ako 40-ročnú, mladú matku, matku puberťáka, nečakane zamilovanú ženu… Je priama, ostrá, ale aj nečakane nežná. Irituje nás, nepôsobí vždy sympaticky, ale často spôsobí radikálny zvrat k lepšiemu. Vynikajúca kniha ponúka silné city, malé a veľké tresky obyčajného, nie však banálneho života.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava