Resuscitovaná tradícia v moravianskom kaštieli

  • Podujatia / Výstavy
  • 5. septembra 2021, 00:02

V Kaštieli Moravany prebieha výstava k 42. ročníku Medzinárodného maliarskeho sympózia, ktoré sa po trinásťročnej „prestávke” obnovilo minulý rok. Prvý ročník pobytu a tvorby umelcov v starobylom kaštieli sa pritom uskutočnil už v roku 1967.

Maľby pätice maliarov sú nainštalované priamo v ateliéroch kaštieľa, kde účastníci sympózia tvorili. (Autor: archív sympózia)

„Tradícia sympózií je zakotvená v zlatej ére našej kultúry, v druhej polovici 60. rokov 20. storočia. Medzinárodné maliarske sympózium v Moravanoch nad Váhom fungovalo ako spojovacia línia kontinuálne štyridsať rokov, od 1967 do 2007 prešlo zo špičkovej kondície cez úskalia socrealizmu, divoké deväťdesiate až do úplného kolapsu po roku 2007,” hovorí kurátorka Silvia Lacková Čúzyová.

V roku 2006 bol totiž kaštieľ predaný a umelecké tvorivé pobyty sa skončili. Dominantný objekt obce začal postupne chátrať a nebyť nových osvietených majiteľov, ktorým záleží na udržiavaní kultúrno-umeleckých tradícií, kaštieľ by už päť minút pred dvanástou nezachránil nikto. Dnes je všetko inak a od roku 2018, keď ho kúpili a právne vysporiadali manželia Vydrovci, prebieha náročná oprava a záchrana tejto kultúrnej pamiatky. Minulý rok sa sem po trinástich rokoch mohli vrátiť aj talentovaní maliari na tvorivé sympózium pod záštitou občianskeho združenia Kaštieľ Moravany a Zuzany Sabovej zo 4D Gallery.

Voľne, nerušene a v pokoji maľovať

„Ponuku žiť a tvoriť istý čas spolu v prostredí starobylého kaštieľa prijali maliari prvýkrát v roku 1967. Milan Laluha, Rudolf Krivoš, Bohuslav Kuľhavý, Alexander Eckerdt a Alojz Klimo boli účastníkmi (skúšobného a nemedzinárodného) predsympoziálneho ročníka, od ktorého sa datuje vznik podujatia. V kultúrne bohatom roku 1967 sa konal aj tretí ročník Sochárskeho sympózia vo Vyšných Ružbachoch, tiež Sochárske sympózium kovovej plastiky v Košiciach a priamo v Moravanoch nad Váhom spolu s maliarskym aj medzinárodné sochárske sympózium v technikách dreva. V mimoriadnom šesťdesiatom siedmom sa v Piešťanoch prvýkrát inštalovala aj exteriérová prehliadka s titulom Prvé trienále slovenského sochárstva, dnes známa ako Socha piešťanských parkov,” opisuje pohľad do histórie Lacková Čúzyová, ktorá do kaštieľa prišla v roku 2006 ako čerstvá absolventka kunsthistórie.

Prilákala ju sem umenovedná práca historičky umenia Ivy Mojžišovej, ktorá bola ako teoretička súčasťou prvých dvoch ročníkov Maliarskeho sympózia v Moravanoch v rokoch 1967 a 1968. „Na moravianskom sympóziu nič nie je predom stanovené, dáva maliarom príležitosť pracovať začas nerušene, v pokoji a celkom voľne,” píše v texte Mojžišová.

Tri výstavy v kaštieli

Organizácia 4D Gallery sa od roku 2019 snaží o prinavrátenie výtvarného umenia do kaštieľa. Vlani sympózium obnovila, čím vlastne tradíciu nerušeného pobytu a tvorby maliarov v priestoroch kaštieľa a priľahlého anglického parku doslova „resuscitovala”. Toto leto nadviazala 42. ročníkom tohto podujatia. Kurátorkou oboch ročníkov bola Lacková Čúzyová, ktorá „kurátorovala“ aj posledné dva ročníky pred prerušením sympózia (2006, 2007).

Účastníkmi tohtoročného sympózia boli známa slovenská maliarka Andrea Bartošová, kontemplatívny maliar Peter Mezei, dynamická maliarka Hana Garová a tvorivé duo z najmladšej generácie českých umelcov Jakub Hájek a František Hanousek. Ich diela sú do 19. septembra inštalované na druhom poschodí kaštieľa priamo v ateliéroch, kde umelci tvorili.

Do 19. septembra prebieha v kaštieli aj tretí ročník medzinárodnej výstavy Artrooms 3, ktorá v Moravanoch predstavuje diela vyše tridsiatich súčasných vizuálnych umelkýň a umelcov domácej i zahraničnej výtvarnej scény. Názov výstavy Budúcnosť kolesa odzrkadľuje jej nosnú tému, ktorou je udržateľná osobná mobilita. Tretia výstava má názov Vrstvou a predstavuje výsledky fotografického workshopu študentov ateliéru fotografie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorý sa uskutočnil v kaštieli a v okolí Moravian a Piešťan v júni pod vedením profesora Ľuba Stacha a ďalších lektorov.

Zhrnuté a podčiarknuté: návšteva Kaštieľa Moravany sa milovníkom umenia najbližšie týždne nielen oplatí, ale je aj doslova neodkladná. Otváracie hodiny sú v piatok od 14.00 do 19.00, v sobotu od 10.00 do 19.00 a v nedeľu od 10.00 do 18.00 h.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín