Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 5. septembra 2021, 00:03

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, končia sa prázdniny, končí sa leto. Pri všetkej pútavosti nášho mesta počas celého roka je leto tým atraktívnejším obdobím pre domácich i pre jeho návštevníkov. Končia sa prázdniny, končia sa pobyty u babičky, u rodiny, u priateľov. Každoročne nás prestupuje pocit melanchólie. Pocit, že sa niečo končí, opona padá, stlmené svetlá označujú cestu opustiť scénu.


Jano Babič (Autor: red)

Letný čas dal určite opäť priestor vzniku nových stretnutí, priateľstiev, lások. Tie pretrvajú. V prítomnosti alebo v spomienkach. Doba sa zmenila aj tým, že poskytuje viac možností novým zážitkom a poznaniam. Ťažko však nájsť kritériá porovnania, ktoré by umožnili postaviť rebríček atraktivity dovolenkových pobytov. Piešťany stratili exkluzivitu letnej destinácie v uzavretom priestore za železnou oponou. Nestratili však silu odkazu generácií, ktoré zažili leto v Piešťanoch s jeho neopakovateľnosťou skrytou v dobrote a starostlivosti staručkej „Evy“, v úprimnosti priateľstiev a lások trvajúcich dodnes. Každé odchádzajúce piešťanské leto odnáša splnené i nesplnené sny a nádeje. A berie si vždy so sebou aj kúsok z nás.

Podoby džezu informujú o dôležitých podujatiach naprieč našou hudobnou scénou. Hlasovanie verejnosti v ankete Esprit o najlepší slovenský džezový album roka 2020 sa skončilo a anketa prechádza do prípravnej fázy odovzdávania ocenení a slávnostného koncertu. V Trenčíne vzniká aktívny džezový priestor v mCafé – jazzová zóna. V sobotu 4. septembra tu zahrá poľské duo Vibes Expressions – Irek Glyk na vibrafóne a Piotr Matušik na klavíri. Atmosféru im vyhreje Skylark Q, keď speváčka Hannah Mae Brighton si privedie trio – Gabo Jonáš, Jozef Brisuda, Janko Babič.

Z obdobia zlatej éry džezu zaznie hudba na rovnomennom festivale 18. septembra v budove Slovenského rozhlasu. Zahrajú Hot Sugar Band a Nicolle Rochelle (Franc./USA), Originální pražský synkopický orchestr a Fats Jazz Band. Na slovenskej džezovej scéne sa objavuje nový zaujímavý album. Branislav Dugovič nahral s fantastickou rytmikou z Londýna a New Yorku – Bang Bang Boogie Boogie.

Milí priatelia, ďakujem aj touto cestou za vaše odkazy, ktoré sú pre nás povzbudzujúce a zaväzujúce. Na Rádiu Piešťany sme s našou reláciou pre vás pravidelne vždy v nedeľu o 20. hodine a v stredu o 20. hodine vysielame kompletnú reprízu na frekvencii 90,2 MHz a live-stream na www.radiopiestany.sk. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava