Primáni objavovali neviditeľné miesta Piešťan

  • Mladí dnes / Školy
  • 4. septembra 2021, 00:02

Pedagógovia Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch aj tento rok pripravili letnú školu pre budúcich primánov. Tí sa 2. septembra pripojili k študentom gymnázia už po 24-krát.

Socha Ľudovíta Wintera je jedným zo symbolov Piešťan, ktoré žiakom umožnili čítať mesto ako knihu. (Autor: archív gymnázia)

Pre každého žiaka je nástup na novú školu jednou zo zásadných udalostí jeho detstva. O čo viac musia tento moment prežívať žiaci základných škôl, ktorí sa akosi skôr stanú gymnazistami, konkrétne žiakmi osemročného štúdia. Nástup na novú školu však nebude pre nich hlbokým otrasom, pretože mnohí z nich už počas troch augustových dní mali možnosť preskúmať nielen zákutia školy a spoznať svojich nových spolužiakov, ale dozvedieť sa viac aj o meste a jeho okolí.

V stredu 18. augusta sa mierne vystrašení, predsa však odhodlaní prieskumníci, žiaci budúcej prímy, stretli so svojou nastávajúcou triednou učiteľkou Martou Löfflerovou, aby bližšie spoznali svoju triedu i seba navzájom. Po predstavení sa a krátkej prehliadke starej budovy školy ich v bufete privítala bufetárka, ktorá im pripravila na osvieženie citronádu a skvelé palacinky. Po doplnení energie mladí študenti pokračovali v prehliadke školy a po návrate do triedy pracovali na jej skrášlení – sadili kvety, pripravili tabuľu pre ostatných spolužiakov a pracovali na tvorbe nástenky.

Čítať mesto ako knihu

Vo štvrtok sa pod vedením učiteľa školy Petra Rusnáka a za asistencie triednej učiteľky Marty Löfflerovej a učiteľky Marianny Krajčovej vybrali spoznávať Piešťany. Program pod názvom Neviditeľné miesta nášho mesta rozohral pátračskú akciu po stopách bájneho páva a hľadania skrytých odkazov a symbolov, ktoré študentom pomohli čítať mesto ako knihu.

Kapitoly v nej boli naozaj pútavé: rozprávala príbeh barlolámača v skvostnom premostení Váhu od Emila Belluša, staroveký príbeh meandrujúceho toku bludného Váhu a nájdeného mamuta i slávnej Venuše, študenti otvorili aj kapitolu o hľadaní odkazu dona Antonia Srholca v parku/cintoríne za školou, prijali pozvanie k putovaniu po stopách rodiny Winterovcov, oživovali si pamäť na miestach zaniknutých synagóg a nádherných kúpeľných domov, v jednom príbehu sa primáni mnohé dozvedeli o Adamovi Trajanovi a jeho čarovnej básni, o uzdravujúcich účinkoch liečivých prameňov a žriedel, o klasicistickej, secesnej, funkcionalistickej i brutalistickej architektúre nášho mesta, o nešťastných kúpeľoch Františka Jozefa a o nešťastnej cisárovnej Alžbete „Sissi“ Rakúskej, ako aj o stretnutí troch panovníkov v Thermii Palace.

Expedične na Ahoj

Posledný deň letnej školy bol dňom turistiky. Odhodlaní primáni spolu s triednou učiteľkou ako vedúcou expedície a vodcom podporného družstva Petrom Rusnákom v ranných hodinách vyrazili zo základného tábora expedičným štýlom cez Červenú vežu a Beethovenovu alej až k prvému výškovému táboru pri reštaurácii Furman. Výškové družstvo ďalej pokračovalo vo výstupe sérakmi Havrana, aby následnou direttissimou zdolalo západné svahy Ahoja. Odtiaľ členovia družstva zlanili na Banku a cez Kúpeľný ostrov sa úspešne vrátili do základného tábora. Odmenou im boli krásne výhľady do doliny Váhu – na staroslovanské hradiská, stredoveké strážne hrádky a románske kostolíky, renesančné zámky a dokonca aj na Štefánikovu mohylu na Bradle.

Tie tri dni ubehli rýchlo. A hoci sa to nezdá, aj štúdium primánov na Gymnáziu P. de Coubertina ubehne tak rýchlo, ako sa valí voda dolu malebnou cestou Váhu až do Dunaja. Ale to už bude celkom iný príbeh…

Marta Löfflerová/Peter Rusnák

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel