Organové dni: Predposledný koncert už dnes

Dvadsiaty druhý ročník Organových dní v Piešťanoch pokračuje. Diváci si v najbližších dňoch budú môcť vychutnať dva posledné koncerty festivalu, pričom oba sa uskutočnia v Dome umenia.

Martin Bako vystúpi v Dome umenia už v piatok 3. septembra. (Autor: archív DUP)

Počas prvého bude pódium patriť Martinovi Bakovi. Vystúpi v piatok 3. septembra o 19.00 h s programom zostaveným z diel Johanna Sebastiana Bacha, Carla Philippa Emanuela Bacha a Franza Liszta. Bako absolvoval štúdium na organovom oddelení Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU v Bratislave v triede profesora Jána Vladimíra Michalka. Popri interpretácií organovej literatúry sa aktívne venuje aj organovej improvizácii. Ako interpret a improvizátor sa predstavil na medzinárodných organových festivaloch na Slovensku i v mnohých európskych štátoch.

Martin Bako pôsobí aj ako organár. Podieľal sa i na stavbe nového dómskeho organa v Bratislave pod vedením legendárneho organárskeho majstra Geralda Woehla. Spolupracoval so Slovenskou filharmóniou, Štátnou filharmóniou Košice a Slovenským komorným orchestrom Žilina. Vyučoval na Orgelsommerkurze v nemeckom Zittau, je členom odbornej komisie Slovenského hudobného centra pre historické organy. V roku 2018 sa stal laureátom ceny Sebastian za mimoriadny prínos k rozvoju organovej hudby na Slovensku. V rokoch 2008-2014 bol titulárnym organistom korunovačného Dómu sv. Martina v Bratislave, kde spolu so Stanislavom Šurinom inauguroval v roku 2010 nový organ sv. Alžbety. V súčasnosti sa venuje aj opravám organov a organologickej činnosti.

Američan predvedie Organové bonbóny

Druhý koncert zahrá stálica festivalu – Američan David di Fiore. V utorok 7. septembra o 19.00 h predvedie Organové bonbóny. David di Fiore odštartoval svoju medzinárodnú kariéru pred 34 rokmi recitálom v Katedrále Notre-Dame v Paríži. V súčasnosti pôsobí na Katedre hudby Katolíckej univerzity v Ružomberku, kde vyučuje hru na organe, dejiny organu a organovej literatúry, stavbu organa, improvizáciu, liturgickú hru a dirigovanie zboru.

Vystúpil na mnohých organových festivaloch v Rakúsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku, Česku a Slovensku, ako aj vo Francúzsku a Taliansku. V Severnej Amerike účinkoval na festivaloch v Kanade, na medzinárodnom festivale v mexickej Morelii (najstarší organový festival na západnej pologuli), na Medzinárodnom organovom festivale v Guadalajare, na Puerto Vallarta Arts Festival a organové recitály odohral v mnohých mestách USA.

Ako sólista, dirigent, korepetítor a praktický organista pôsobil v katolíckej Arcidiecéze mesta Seattle, v Národnej asociácii metodistických hudobníkov a na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Od Národnej katolíckej vzdelávacej asociácie získal v Spojených štátoch ocenenie „Distinguished Graduate“.

V Mexiku, Rumunsku a na Slovensku bol ocenený za mimoriadnu účasť na medzinárodných organových festivaloch. V roku 2009 získal ocenenie za prínos pre organový svet a za jeho recitály, ktoré mu udelilo občianske združenie Ars Ante Portas. Americké združenie organistov zo Seattlu mu udelilo vyznamenanie za jeho prínos k medzinárodnému šíreniu umenia.

am/ts

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava