Každým tónom kultúrnejší

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Piešťany / Región
  • 2. septembra 2021, 11:25

Otvárací koncert festivalu Konvergencie 2021 bude už túto nedeľu 5. septembra 2021 o 19.00hod netradične v priestoroch Elektrárne Piešťany. Potom sa medzinárodný festival komornej hudby presunie na osem dní do Bratislavy.

Kompozícia ako modlitba v tónoch, hudba ako čas reflexie, koncert ako priestor pre kontempláciu. To všetko sľubuje Piešťancom otvárací koncert 22.ročníka festivalu Konvergencie 2021 v inšpirujúcich priestoroch Elektrárne Piešťany. Úvodné podujatie medzinárodného festivalu komornej hudby ponúkne tri orchestrálne diela súčasných skladateľov. Okrem Maariv, sugestívnej modlitby pre violončelo od Jevgenija Iršaia zaznie aj nová kompozícia inšpirovaná hrou svetla od českého skladateľa Martina Wiesnera, ktorú vystrieda violončelový koncert Klātbūtne („Presence“) od jedného z najuznávanejších tvorcov dneška, lotyšského skladateľa Pēterisa Vasksa. Dielo, ktoré premiérovala Sol Gabetta, vzniklo na objednávku súboru Amsterdam Sinfonietta. S brnianskym orchestrom Ensemble Opera Diversa pod taktovkou Gabriely Tardonovej sa v koncerte Pēterisa Vasksa ako sólista predstaví violončelista Jozef Lupták.

PROGRAM:
Jevgenij IRŠAI (*1951)
Maariv (2013) monológ pre violončelo a sláčikový orchesterMartin

WIESNER (*1985)
Paprsky světla  
slovenská premiéra

Pēteris VASKS (*1946)
Koncert pre violončelo č. 2 „Klātbūtne“ (2011/2012) 

Aktuálny ročník medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie ponúkne stretnutie s hudbou včerajška i dneška s vynikajúcimi domácimi i zahraničnými interpretmi. Festival sa po otváracom koncerte v Piešťanoch presunie na osem dní do Bratislavy, kde sa priaznivci komornej hudby budú môcť ponoriť do atmosférického hudobného sveta albumu Absinthe Dominica Millera, zažiť koncert špičkového fínskeho kvarteta Meta4 s dielami Haydna, Saariaho a Sibelia. Medzi výnimočné konvergenčné hudobné dobrodružstvá bude patriť aj koncert Dialógy rakúskeho perkusionistu Ruperta Strubera a klaviristky Nory Skutovej v dielach súčasných skladateľov Philippa Hurela, Hannah Lash a Mikiho Skutu. Chýbať nebude ani tradičná Bratislavská noc komornej hudby, na ktorej sa v dielach s Bratislavou spätých majstrov Johanna Nepomuka Hummela a Ernő Dohnányiho predstavia klaviristi Jordana Palovičová a Miki Skuta. Koncertom symbolicky nazvanom Soli Deo Gloria vo Veľkom evanjelickom kostole si Konvergencie pripomenú jubileum významného slovenského organistu a pedagóga Jána Vladimíra Michalka. Festival tiež predstaví laureátov prvého ročníka skladateľskej súťaže, ponúkne čítanie z tvorby Milana Lasicu i koncert pre deti a na záver veľké komorné diela Johannesa Brahmsa a Maxa Brucha v naštudovaní huslistu Igora Karška. 

VSTUPENKY:
https://www.konvergencie.sk/listky/

Organizátor podujatia sa riadi aktuálnymi protipandemickými opatreniami. Pre bližšie informácie sledujte webstránku www.konvergencie.sk.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: konvergencie.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín