Spoznávanie je inšpiratívne

Prázdniny sú za nami a mnohé rodiny sa v týchto dňoch prehupnú do štandardného školsko-pracovného módu. Leto bolo pre nich zdrojom zážitkov – akých, si môžete pozrieť na stranách 10 a 11, kde nájdete vybrané fotografie našich čitateľov, ktorí sa zapojili do výzvy na Facebooku.

Každý máme niečo, čo v rámci voľného času vyhľadávame. Niekto miluje hory, turistiku a objavovanie čarovných zákutí prírody, niekto zasa rád trávi čas na pláži pri šume mora. Mojou záľubou je dívať sa na historické pamiatky a navštevovať miesta, ktoré nesú v sebe príbehy. Nemusia to byť len hrady a zámky, ale aj ruiny zaujímavých stavieb, respektíve pamätné izby či rodné domy. 

Čo ma naozaj fascinuje, je, že niektoré mestá si svoj pôvodný ráz dokázali zachovať až do súčasnosti. Jednoducho prídete do štvrte, ktorá bola vybudovaná pred viac ako sto rokmi, možno ju medzičasom zachvátil požiar alebo len poznačil zub času, ale rekonštrukcia bola následne vedená v duchu pôvodnej stavby. Vždy ma však potom trošku zamrzí, keď si uvedomím, že takto mohlo vyzerať aj piešťanské centrum, nebyť niekoľkých, z môjho laického pohľadu, necitlivých „prerábok“.

Druhá vec, ktorá ma vie v pozitívnom slova zmysle zaujať, je propagácia mesta. Použijem ako príklad Banskú Štiavnicu. Ak do tohto mesta návštevník príde, nevyhne sa tomu, aby históriu spoznal aspoň sčasti. Pretože nie každý turista zavíta do múzea, nie každý si vypočuje výklad sprievodcu, ale mnohí sa napríklad nechajú zviezť turistickým vláčikom, v ktorom, na rozdiel od toho nášho, znie nahrávka približujúca históriu mesta. Mnoho informačných tabúľ sa nachádza priamo v uliciach, napríklad neďaleko tamojšieho mestského úradu je starý múr, zdobený plastikami tvorenými podobizňami známych osobností, ktoré mesto ovplyvnili.

A to ani nevravím o prepájaní histórie so súčasnosťou, aké Štiavnica ponúka v podobe virtuálnej reality. Stačí si nasadiť okuliare a zadívať sa cez ne na miesta, na ktorých sa toľko udialo. Prípadne použiť interaktívnu obrazovku, preklikávať sa medzi jednotlivými rokmi a počúvať pútavé nahrávky, popisujúce najvýznamnejšie udalosti v meste. Turista si môže vyskúšať obslúžiť banský zdvihák, prípadne sa usadiť na starý voz. Aké by to bolo, keby sa turisti v Piešťanoch mohli na chvíľu stať infanteristami a povoziť svojich rodinných príslušníkov tak, ako kedysi miestni vozili kúpeľných hostí? 

Spoznávanie je krásne, inšpiratívne. Je skvelé otvorenými očami vnímať a dobré nápady šíriť ďalej. Spoznávanie však môže byť i poučné – niektoré necitlivé zmeny by sme už naozaj robiť nemali. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj