Barlolámačove nové „šaty”

Mesto Piešťany získalo dotáciu na reštaurovanie bronzovej sochy barlolámača vo výške 15-tisíc eur. Bude z nej vypracovaná aj projektová dokumentácia na obnovu fontány.

(Autor: Js)

Radnica získala na základe žiadosti predloženej Ministerstvu kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom dotáciu na reštaurovanie bronzovej sochy barlolámača. Z pridelenej dotácie 15-tisíc eur budú zrealizované reštauračné práce na soche a bude vypracovaná projektová dokumentácia na obnovu technológie fontány podľa pôvodných výkresov autora diela – Ing. arch. Emila Belluša. 

„Zámerom projektu je prinavrátiť potenciál významnej národnej kultúrnej pamiatke, vrátiť jej svoj pôvodný estetický vzhľad a funkciu, odstrániť nečistoty, zásahy vandalizmu na povrchu plastiky a zabezpečiť jej sanáciu,” píše sa v stanovisku radnice.

Monumentálna socha barlolámača od Roberta Kühmayera stojí na priečelí Kolonádového mosta od roku 1933, keď bola odliata do bronzu firmou Barták v Prahe. Barlolámač sa stal symbolom uzdravujúcej sily piešťanských kúpeľov a je bezpochyby najfotografovanejším objektom mesta. 

„Zachovanie sochy je preto nielen prioritou, ale aj nevyhnutnosťou. Ďalším významným cieľom projektu je zabezpečiť unikátnu obnovu národnej kultúrnej pamiatky prostredníctvom obnovy technológie fontány podľa výkresov autora diela architekta Emila Belluša. Z dobových fotografií je zrejmé, že technológia fontány nebola doteraz nikdy zrealizovaná podľa autora diela, preto ide o zámer významného charakteru,” tvrdí radnica. 

Z programu Obnovme si svoj dom žiadala samospráva dotáciu vo výške 45-tisíc eur, bola jej však pridelená len tretina. Z čoho bude financovaná samotná obnova a rekonštrukcia fontány, mesto zatiaľ neprezradilo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek