Bylinkárka radí: Arnika horská rozháňa podliatiny

  • Bylinkárka radí
  • 30. augusta 2021, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví arniku horskú.

Arniku používame vo forme obkladu na ťažké pomliaždeniny, zmodrené krvné podliatiny a sčernené nechty. (Autor: cs.wikipedia.org)

Arnika horská (Arnica montana) je odolná trváca bylina dorastajúca do výšky 20 až 60 centimetrov. Oválne chlpaté listy vytvárajú prízemnú ružicu, z ktorej v lete vyrastajú voňavé žlté kvety. Arnika patrí do čeľade astrovitých a na Slovensku je veľmi vzácna, lebo tu nerastie.

Arnika horská je liečivá, ale aj jedovatá bylinka. Je to mladá liečivá bylinka, antickí lekári a liečitelia ju nepoznali. Upozornila na ňu až v 12. storočí abatyša Hildegarda z Bingenu, ktorá ju odporúčala na liečenie pomliaždenín, natrhnutých svalov a odrenín. Neskôr ju prírodovedec Matthioli uviedol vo svojom herbári a odporúčal ju hlavne na vonkajšie použitie. Arnika sa v minulosti osvedčila ako abortívny prostriedok v ľudovom liečiteľstve, nazývala sa aj vredová zelina alebo vredový koreň. Keď sa medzi kožou a mäsom človeka vyhodia škvrny a pľuzgiere, treba vo vode uvariť vredovú zelinu a prikladať z nej teplé obklady, aby sa chorý vyliečil.

Liečivé účinky arniky sú až zázračné. Jej najväčšou hodnotou je mimoriadna schopnosť rozháňať krvné zrazeniny. Na ťažké pomliaždeniny, zmodrené krvné podliatiny a sčernené nechty je najlepší obklad. Čím skôr ho po úraze priložíme, tým lepšie pomáha a rozoženie aj krvné zrazeniny. Veľmi dobre pomáha pri svalových bolestiach, na natrhnuté svaly, vykĺbeniny, opuchy, zápaly kostí a na končatiny ochrnuté po porážke. Menej známe je, že arnika má mimoriadne dobré účinky aj pri vnútornom použití. Podporuje tvorbu krvi, preto je dobrá pri chudokrvnosti. Rozširuje cievy, čím pomáha pri kŕčových žilách, kôrnatení ciev a reumatických chorobách. Arnika obsahuje látky flavonoidy, glukozidy, qercentín, silicu obsahujúcu azulén, tymol, horčiny, cholín, triesloviny.

Bylinka je vhodná aj na vonkajšie použitie ako masť, gél či tinktúra, ktorú môžeme použiť zriedenú na umývanie a obklady. Keďže je u nás veľmi vzácna a nemôžeme si prípravok spraviť doma, kúpime si ho v lekárni. Masť alebo gél ráno a večer masírujeme do postihnutých miest.

Čaj z arniky horskej

Potrebujeme: 1 ČL sušených kvetov arniky horskej, 2,5 dl vody

Postup: Arniku zalejeme vriacou vodou, päť minút lúhujeme, precedíme a užijeme. Užívame raz denne každý tretí deň po dobu 14 dní. Čaj je vhodný pri chudokrvnosti, rozširuje cievy, pri kôrnatení ciev a reumatických chorobách.

Obklady

Postup: 1 PL kvetov arniky zalejeme šálkou vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať. Ľanovú handričku ponoríme do vychladnutého čaju, priložíme na postihnuté miesto a obviažeme šatkou. Pri zohriatí obklad obnovíme. Je vhodný pri vyvrtnutom členku, natrhnutých svaloch a sčernených nechtoch.

Kúpeľ

Potrebujeme: 30 g sušených kvetov arniky horskej, 2 l vody

Postup: Arniku povaríme vo vode 30 minút, lúhujeme 30 minút a precedíme do pripraveného kúpeľa. Je vhodný pri vyvrtnutom členku, natrhnutých svaloch a sčernených nechtoch.

Masť

Potrebujeme: 100 g sušených kvetov arniky horskej, 500 g bravčovej masti, 2 ČL včelieho vosku

Postup: Kvety popražíme na miernom plameni asi 20 minút, musí pomaly vrieť. Lúhujeme 24 hodín. Potom mierne prihrejeme a prefiltrujeme do druhého kastrólika, kde pridáme včelí vosk a zahrievame, kým sa vosk neroztopí. Nalejeme do čistých pohárov alebo do vhodných nádobiek. Masťou sa nesmie masírovať, ale len jemne potierať pokožku od prstov nahor. Masť je vhodná na podporu vstrebávania v hlbšie uloženom tkanive, na urýchlenie granulácie, pri reume, proti zápalom pri pomliaždeninách, vykĺbení, proti trombózam, pôsobí ako antiseptikum. Masťou nenatierame otvorené rany, len ich okolie.

Upozornenie: Arnika horská je vo vyšších dávkach jedovatá!

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj