Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 29. augusta 2021, 00:01

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, ženy ovládli piešťanskú kultúrnu scénu. Koncom uplynulého týždňa bol džez hlavnou témou otázok a odpovedí o tom, „kam dnes večer“. Ojedinelý projekt usporiadať „ženský“ džezový festival prekonal očakávanie.


Jano Babič (Autor: red)

Ženy v džeze už nie sú raritou ani senzáciou. Dodávajú džezovej scéne plnohodnotný, plnokrvný hudobný prejav, ktorý nielen konkuruje, ale často aj riadne šliape na päty mužským zástupcom tohto najmladšieho hudobného žánra. V mnohých anketách sa umiestňujú ženy na najvyšších miestach rebríčkov renomovaných ankiet.

V Piešťanoch sa vlani konal koncert známych slovenských džezových speváčok. Projekt JazzDivas získal podporu a obdiv poslucháčov i zúčastnených. Ďalším logickým krokom bolo zorganizovanie festivalu, samozrejme, ženského. Aj cez zložité riešenia a ťažké rozpočtové podmienky uzrel svetlo sveta prvý Piešťanský ženský džezový festival.

Agentúra Bebop a Mesto Piešťany postavili základný kameň tradície, ktorý poklepala medzinárodná zostava prvotriednych účinkujúcich a slušnou návštevou aj džezoví poslucháči. Tu je na mieste obrátiť sa na džezovú verejnosť s výzvou, aby sa viac zaujímala o dianie okolo seba a svojou prítomnosťou na koncertoch podporila to, čo má rada. Najlepším dôkazom o oprávnenosti džezových podujatí pre prajníkov i neprajníkov džezu, pre inštitúcie i sponzorov bude „popularita“ džezu, jeho zásah v širokom segmente poslucháčov a médií.

Podoby džezu sa k vám prihovoria v nedeľu o 20. hodine spravodajstvom z piešťanského festivalu. Získali sme zaujímavé vyjadrenia účinkujúcich, organizátorka Dáša Libiaková zhodnotila priebeh i umeleckú úroveň, ako aj niekedy ťaživú cestu prekážkami. V Trenčíne sa konal koncert venovaný swingovej legende v čase džezu za železnou oponou. Tomáš Seidmann zaujal svojím odkazom a interpreti výkonmi.

Po roku prestávky sa hlási anketa Esprit, súťaž o najlepší slovenský džezový album roka. Na internetovom portáli je už otvorené hlasovanie verejnosti. Svoj hlas môžete dať jednému zo šestnástich albumov, ktoré vyšli v roku 2020. Rádio Piešťany je mediálnym partnerom tejto po deviatykrát vyhlásenej významnej udalosti. Na stretnutie pri počúvaní vašej obľúbenej relácie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava