Organové dni v Piešťanoch už po 22. raz

Už po dvadsiaty druhý raz si návštevníci Domu umenia môžu vychutnať festival Organové dni v Piešťanoch. Prvý festivalový koncert na pôde kultúrnej inštitúcie na Nábreží I. Krasku odohral organista Stanislav Šurin.

(Autor: am)

„Zvolil som si príťažlivý program – začal som starou španielskou hudbou. Cabanilles bol významný španielsky hudobný skladateľ, ktorý napísal skladbu inšpirovanú talianskou hudbou. Volá sa Corrente Italiana,“ predstavil svoj program Stanislav Šurin. Na Cabanillesa nadviazal sonátou Baltassara Galuppiho.

„Do programu som zaradil aj ťažiskové dielo Johanna Sebastiana Bacha – veľké Prelúdium Es dur, ktoré som uprostred rozdelil chorálovou predohrou. No a k Bachovi patrí aj Mendelssohn-Bartholdy, nakoľko tento skladateľ bol veľkým Bachovým obdivovateľom. Bol vlastne prvým skladateľom po Bachovi, ktorý sa seriózne začal venovať organu. Napísal šesť sonát a niekoľko ďalších skladieb, z ktorých jednu, c mol sonátu, som zahral hneď po Bachovi,“ uviedol organista.

Keďže Šurin je nielen interpretom, ale hudbu sám skladá, v programe odzneli aj jeho vlastné skladby. Boli to Malé modálne prelúdium, Nostalgia pre Alenku – teda klavírne skladby, pričom druhú napísal pre dcérku. Zahral aj Fanfáry, ktoré napísal pre Vysokú školu sv. Alžbety ako akademické fanfáry. „Nasledovala krásna romantická skladba Bosssiho Chant du soir. Na záver som zahral Maurice Duruflého. Tento francúzsky skladateľ sa narodil začiatkom 20. storočia, mal veľmi osobitý a pôsobivý spôsob komponovania. Vybral som jeho Veni creator spiritus,“ doplnil Šurin.

Po skončení koncertu, ešte počas záverečnej klaňačky, vystúpila na pódium aj riaditeľka Dom umenia Edita Bjeloševičová. Šurinovi zablahoželala k 50. narodeninám, ktoré organista oslávil začiatkom tohto roka. „Bola to taká ďalšia gratulácia, už som si myslel, že mám za tým, ale Editka ma prekvapila takto verejne,“ pousmial sa interpret.

Stanislav Šurin tento rok oslávil jubilejnú päťdesiatku.

„Keď človek slávi okrúhle jubileum, a tým 50 rokov života nesporne je, patrí sa rekapitulovať. My sa s týmto veľmi príjemným človekom stretáme viac ako dve desiatky rokov na pôde Domu umenia. Som za to vďačná a vďační sú aj návštevníci, ktorí prichádzajú na organové dni,“ povedala riaditeľka Domu umenia. Smerom k organistovi nešetrila chválou: „Je odborník naslovovzatý, pôsobil v rôznych renomovaných diecéznych zboroch, bol sólista Slovenskej filharmónie, človek, ktorý nielen hudbu interpretuje, ale ju aj vytvára. Jeho umelecký záber je naozaj veľmi široký. Pre nás sú najdôležitejšie dva okamihy – jeho aktivita dramaturga festivalu a interpreta. Naozaj som veľmi vďačná ja, ale i publikum, ktoré sem už dve desiatky rokov prichádza na organové dni aj za jeho dramaturgiu – prináša sem renomovaných medzinárodných umelcov.“

Stanislava Šurina teraz čaká niekoľko ďalších koncertov, ktoré boli ešte počas lockdownu odložené. Prezradil, že počas koronového obdobia napísal niekoľko skladieb, medzi nimi aj Nostalgiu, ktorú piešťanskému publiku zahral. V čase, keď hrať bolo možné iba online, dokonca zaznamenal veľký úspech – jeho internetové vystúpenie si pozreli tisícky divákov. „Až som žasol, lebo keď človek hrá na koncerte, príde pár desiatok, prípadne stovák ľudí, a tam sme mali nejakých osem až desaťtisíc pozretí,“ uviedol organista.

Prvé dva koncerty 22. ročníka Organových dní v Piešťanoch boli v kostoloch – evanjelickom a katolíckom, tretí bol práve spomínaný koncert Šurina v Dome umenia.

Festival bude pokračovať 30. augusta koncertom Christiana Tarabbiu, Martin Bako zahrá 3. septembra. Záverečný koncert bude 7. septembra patriť Davidovi di Fioremu, ktorý v Piešťanoch hrá každý rok. „Rád zaraďoval do programu skladby, ktoré sú veselé, efektné. Tak sme mu s kolegom navrhli, aby spravil koncert len z takýchto skladieb. Nazval to Organové bonbóny a okrem Piešťan program zahrá aj v iných mestách,“ dodal Šurin. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava