Modré bicykle sa z mesta nevytratili, zmenil sa len ich systém zapožičania

  • Piešťany
  • 27. augusta 2021, 00:01

Modré bicykle z Piešťan nezmizli, zmenil sa len spôsob ich bezplatnej zápožičky. V stojanoch v meste voľne odložené ich síce už nenájdete, ale bezplatne zapožičať sa stále dajú v niektorých podnikateľských prevádzkach.

Zdieľané bicykle k zápožičke nájdete aj pred opravovňou bicyklov na Ulici Dominika Tatarku. (Autor: Supa)

Ako nám prezradil Martin Ondko zo spoločnosti Magna Energia, zmena prišla ako dôsledok neúnosnej devastácie zadarmo požičiavaných bicyklov, ktorú si tieto dvojkolesové tátoše za predchádzajúce dva roky prevádzky užili.

Modré bicykle sa dajú bezplatne zapožičať napríklad na Rybárskom dvore, v hoteloch Paula, Park Avenue či v opravovni bicyklov na Ulici Dominika Tatarku. Len tak zobrať si bicykel zo stojanu však už nejde. Predtým, ako vám ho odomknú, poznačia si najprv vaše osobné údaje.

K tejto zmene zápožičky došlo hlavne pre zlé skúsenosti hlavného donora projektu, spoločnosti Magna Energia. „Išlo najmä o ničenie bicyklov ich nevhodným používaním. Často sme ich nachádzali doslova zdemolované pri dráhach, ktoré využívajú mládežníci na adrenalínové jazdenie. Ich servisovanie už bolo neúnosné, a tak sme ich presunuli do podnikateľských prevádzok. Požičiavanie je i naďalej bezplatné, avšak už nie anonymné,“ vysvetlil nám Martin Ondko.

Prvých 24 modrých zdieľaných bicyklov sa v Piešťanoch objavilo na začiatku leta v roku 2019. Občania i návštevníci si ich mohli voľne požičiavať, to znamená bez registrácií, platieb či kreditných kariet. Umiestnené boli na šiestich stanoviskách po celom meste. Požičiavanie malo veľký úspech, no množili sa ohlasy, že ich je málo, a často sa stávalo, že si ich ľudia „prenajali“ nielen na nevyhnutnú dobu presunu či cyklovýletu, ale doslova ich na celé dni sprivatizovali. Bicykle v sebe obsahujú aj GPS lokalizátor, a tak sa podarilo jeden z piešťanských „sprivatizovaných“ bicyklov nájsť až v Bratislave.

Spoločnosť Magna Energia v nasledujúcej sezóne hlas verejnosti o ich malej početnosti vypočula a pre rok 2020 zabezpečila ďalšiu stovku bicyklov. Objavil sa však ďalší nešvár našej spoločnosti a okrem odvážania bicyklov mimo územia kúpeľného mesta začalo dochádzať k ich početnému demolovaniu, a to nielen v dôsledku nešetrného používania, ale i k vandalizmu a k ich úmyselnému ničeniu.

Magna Energia sa však svojej myšlienky bezplatného zdieľaného Piešťanského užitočného kolesa nechcela vzdať, a tak sa pre letnú sezónu 2021 len zmenili podmienky zápožičky. Prevádzky, v ktorých bicykle nájdete, si totiž pred ich zapožičaním vypýtajú od vás osobné údaje.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina