Huby vytiahli do lesov aj neskúsených hubárov, ktorí sa nevedia orientovať v teréne

  • Príroda
  • 27. augusta 2021, 00:02

Fotografie s prekypujúcimi košíkmi hríbov zaplnili sociálne siete a navnadili na hubárčenie aj menej zdatných. Slovenská polícia i preto spracovala zopár rád pre menej skúsených hubárov, aby sa ich výlet do lesa neskončil pátracou akciou bezpečnostných zložiek a stresom ich príbuzných.

Možnože natrafíte aj na takýto úlovok (Autor: Hubári na Liptove)

Orientácia v lese si vyžaduje dobrú znalosť prostredia a aj určité opatrenia, s ktorými treba rátať dopredu. Nešťastie totiž chodí aj po horách, veď čo, keď sa niečo stane alebo pri pozeraní na zem a hľadaní húb stratíme pojem, kde sa v lese vlastne nachádzame.

Hustý les totiž neposkytuje veľa možností orientácie podľa vzdialenejších orientačných bodov, a ak sme sa vybrali hubárčiť do vzdialenejších chotárov od našich bydlísk, stratiť sa v neznámom teréne je pomerne jednoduché. Polícia preto pripravila zopár kľúčových rád, ako si na hubárskom výlete počínať.

Mobil

Jednou z vecí, ktorá vo významnej miere dokáže pomôcť k vypátraniu nezvestného, je mobilný telefón. Preto polícia apeluje na hubárov a osoby pohybujúce sa v lese, aby nosili so sebou mobilné telefóny s dostatočnou kapacitou batérie. Pomocou lokalizácie mobilného telefónu existuje vyššia pravdepodobnosť, že polícia dokáže nezvestnú osobu vypátrať.

A ak máte v mobile stiahnuté aplikácie s mapami, ktoré fungujú aj offline (bez pripojenia na internet), z lesa sa vymotáte veľmi ľahko. Okrem samotnej mapy a zobrazenia aktuálnej pozície používateľa podľa GPS poskytujú aplikácie i nahrávanie prejdenej trasy.

Terén

Pred vstupom do lesa odporúčame návštevníkom, aby si vybrali taký terén, ktorý sú schopní zvládnuť vzhľadom k svojim fyzickým schopnostiam. Veľmi dôležité je, aby pred odchodom do lesa oznámili svojim blízkym lokalitu, v ktorej sa budú zdržiavať. Ak sa hubári či návštevníci lesa presúvajú motorovými vozidlami, polícia odporúča nenechávať v zaparkovaných autách žiadne cenné veci, ktoré by mohli prilákať záujem zlodejov. A parkujte len na dovolených miestach.

Nechoď sám

Hubárom odporúčame pohyb v lese minimálne vo dvojici, pričom aspoň jedna osoba by mala mať dobré orientačné schopnosti.

Oblečenie

Náhla zmena počasia je v horách pomerne bežná a treba počítať i s tým, že sa môže počas hubárčenia výrazne ochladiť. Chladné počasie si vyžaduje primerané teplé oblečenie či oblečenie do dažďa, vrátane vyhovujúcej pevnej obuvi, ktoré môže byť v prípade, ak sa stratíte, život zachraňujúce. Medzi odporúčané súčasti odevu určite patria reflexné prvky či batoh s teplým nápojom. Nemenej dôležitou výbavou, najmä ak ideme hubárčiť do menej známych lokalít, je kompas.

Nepodceniť situáciu

Hubári a návštevníci lesa, nepodceňujte pohyb v lese a dodržujte tieto odporúčania. Predídete tak vlastnému stresu, ako aj stresu svojich blízkych, aby hubárčenie a pohyb v lese bol skutočne príjemný a relaxačný!

Jozef Vojčiniak, zdroj: Polícia SR

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila