JazzDivas: Podmanivé ženské hlasy

Piešťany naplno žili džezom. V piatok 20. augusta v La Musice a v sobotu 21. augusta na pódiu Prírodného kina v mestskom parku predviedli svoj talent viaceré džezové hudobníčky. Javisko v týchto dňoch patrilo mladým talentom, známym džezovým divám, ale aj hlavnej hviezde festivalu – kubánskej speváčke Else Valle.

Kubánska speváčka Elsa Valle bola vrcholom džezového festivalu. (Autor: am)

Medzinárodný ženský džezový festival JazzDivas, prvý svojho druhu na Slovensku, odštartoval v piatok večer v klube La Musica. Koncert tam odohrala Adriena Bartošová & Band, teda speváčku sprevádzal Juraj Griglák na kontrabase, Boris Lenko na akordeóne, Pavol Bereza na gitare a Jakub Valíček na bicích. Po Adriene Bartošovej sa predstavila publiku Jana Koubková, sprevádzaná Ondřejom Kabrnom.

Hlavná časť festivalu sa však konala v sobotu v priestoroch prírodného kina. Organizátorka Dáša Libiaková sa návštevníkom nielen prihovorila, ale o motivácii zorganizovať festival nám i ochotne porozprávala: „Keďže ja sama sa pohybujem v tejto hudobnej a džezovej brandži celú večnosť, uvedomila som si, že na scéne pribúda veľa džezových speváčok a hudobníčok, ktoré sa nemajú veľmi kde prezentovať. Na bežných festivaloch sú skôr akousi ozdobou alebo sú tam pozvané jedna-dve speváčky. Ľudia ich vôbec nepoznajú, pretože nechodia do klubov, v ktorých sa predovšetkým džez hrá.“

V úvode sobotňajšej časti sa predstavili mladé talenty.

Dáša Libiaková sa teda rozhodla „vytiahnuť“ džez na veľké pódium, pre širokú verejnosť: „Chceme speváčky a hudobníčky predstaviť, hovoriť o nich, aby si ľudia všimli, že sú to vzdelané dámy, ktoré študovali hudbu doma či v zahraničí.“

Minulý rok mohli návštevníci vidieť pilotný koncert JazzDivas v Hudobnom pavilóne, keď trio Gaba Jonáša sprevádzalo päť speváčok. „Boli sme zvedaví, či sa to osvedčí, a osvedčilo, tak sme sa rozhodli pokračovať,“ spomenula organizátorka. Nový priestor prírodného kina, v ktorom sa konal tento ročník – už festivalu, nie iba koncertu, hodnotili výborne návštevníci i organizátorka. „Trošku ma mrzí, že prišlo menej ľudí, ale v Piešťanoch bolo v sobotu viac podujatí, kde boli ľudia roztrúsení. Sme však radi za všetkých, ktorí prišli,“ skonštatovala Libiaková.

Do Piešťan na festival JazzDivas zavítala aj La Jana Dekánková.

Tí, ktorí dorazili, si vychutnali džez v rôznych podobách. „Snažili sme sa urobiť pestrú dramaturgiu, aby tu bol džez 20. rokov, aj modernejší džez, aj latinská hudba,“ priblížila Libiaková. Na úvod preto organizátori dali priestor mladým talentom, vystúpili dve 15-ročné dievčatá Claudia Kováčová a Leandra Vinterová. Ich spev sprevádzalo trio hudobníkov Klaudius Kováč, Ľubomír Gašpar a Marek Rašman. Prvá z dievčat okrem spevu predviedla aj hru na klavíri. „Myslím si, že nemajú takéto príležitosti vystupovať. A spevák, ak sa chce venovať džezu, musí spievať na pódiu pred obecenstvom,“ uviedla organizátorka.

Po mladých talentoch sa na pódiu so Samuelom Bánovcom objavila Iveta Lišková. Oprášila skladby Gabriely Hermelyovej, čo bola svojho času vynikajúca speváčka, džezová slovenská špička. Túto speváčku následne vystriedal blok JazzDivas, čiže koncert obdobný ako minulý rok. Gabo Jonáš Trio, teda Gabo Jonáš na klavíri, Juraj Kalász na kontrabase a Jakub Valíček na bicích sprevádzalo päticu skvelých slovenských džezových umelkýň. V tomto bloku sa predstavili Lucia Lužinská, La Jana Dekánková, Silvia Josifoská, Mirka Kolštromová a saxofonistka Lenka Molčányiová.

V závere programu vystúpila hlavná hviezda podujatia, kubánska speváčka Elsa Valle. Na pódiu ju sprevádzalo Nothing but Swing Trio – Klaudius Kováč za klavírom, Róbert Ragan na kontrabase a Peter Solárik na bicích.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland