Zlaté stuhy: Tradičné piešťanské déja vu

  • Reportáž / Podujatia / Piešťany
  • 24. augusta 2021, 15:00

Najstarší veterán 28. ročníka Piešťanských Zlatých stúh 2021 – Concours d’Élégance mal 114 rokov, najmladší len 43. Tradičného stretnutia historických vozidiel sa tento rok zúčastnilo 49 oldtimerov a posádky zo Slovenska, Čiech a Rakúska.

Najstarším štartujúcim s číslom 85 bol Piešťanec František Doppler, ktorý počas Zlatých stúh oslávil 85. narodeniny. (Autor: js)

Poznáte ten pocit „už videného”, keď máte z ničoho nič dojem, že ste čosi obdobné už predtým zažili? Piešťanské Zlaté stuhy sprostredkujú takýto intenzívny pocit déja vu pri automobiloch, ktoré ste počas víkendu mohli vidieť na Kúpeľnom ostrove alebo pri prejazde mestom. Tradičné podujatie starodávnej elegancie Concours d’Élégance má v kombinácii s Piešťanmi čarovnú moc – vrátiť aj nezainteresovaného pozorovateľa do čias, ktoré si mnohí z nás nemôžu reálne pamätať.

Neboli sme totiž ešte na svete. Poznáme ich len zo starých filmov, dobových fotografií a kníh. Tak ako nablýskaný žltý francúzsky oldtimer De Dion Bouton manželov Šináglovcov z Čiech. Podobný štvorvalec s objemom 2120 centimetrov kubických kúpili piešťanské kúpele v roku 1911, aby ho za poplatok poskytovali aj so šoférom kúpeľným hosťom. Zaparkovanie tohto auta pred kúpeľným domom Irma bolo doslova návratom do minulosti. Starší bol už len automobil Lorraine Dietrich z roku 1907, ktorý svojím výzorom pripomínal skôr koč s volantom.

Mesto zaplnila elegancia

Po minuloročnej pandemickej prestávke sa Zlaté stuhy nekonali ako zvyčajne v júni, ale dlhoročný hlavný organizátor Ján Horňák ich presunul na august. Do Piešťan prišli posádky, ktoré tvorili osamelí jazdci, manželské páry, otcovia, synovia a dcéry, dokonca vnuci a vnučky. Chlapi sa tradične motali okolo motorov a dámy si s nimi užívali spanilé jazdy po okolí. Aj reči sa točili okolo zážitkov za volantom a dobové oblečenie posádok dokázalo časy dávno minulé dokonale umocniť.

Z niekdajšej súťaže elegancie a krásy, keď nové autá prechádzali pred porotou, ktorá hodnotila ich vzhľad, detaily a udeľovala ceny – zlaté stuhy, sa po rokoch stala prehliadka historických vozidiel. Tradíciu založili Winterovci, ktorí v spolupráci s bratislavským motorklubom zorganizovali v roku 1932 v Piešťanoch prvú prehliadku najnovších automobilov tej doby. Až po vojne začal Zväzarm organizovať stretnutia starých automobilov. Pred osemnástimi rokmi sa Ján Horňák spolu s členmi Veteran Car Clubu Piešťany rozhodli zvýšiť úroveň Zlatých stúh a pred piatimi rokmi sa v Piešťanoch dokonca konala svetová rally.

Vo veteránoch inak plynie čas

„Veterány sú radosť, inak v nich plynie čas. Sú to autá, ktoré majú dušu, každé má iné čaro. Zároveň majú veľkú spotrebu, iné radenie, slabšie brzdy, ťažšie sa šoférujú a potrebujú údržbu, lebo, ako sa hovorí – čo sa nosí, drať sa musí. A ľuďom, ktorých na cestách stretávame, robia očividnú radosť,” hovorí Ján Horňák, pre ktorého boli tohtoročné Zlaté stuhy v úlohe hlavného organizátora asi posledné. Po rokoch by organizovanie rád prenechal na kolegov z piešťanského veterán klubu. Ako nám potvrdil, podujatia sa bude rád zúčastňovať ako jazdec a jeden z mála zberateľov, ktorý si veterány dokáže aj sám opraviť a zreštaurovať.

Dobové fotografie z prvých ročníkov dokazujú, že Concours d’Élégance bola slávnosť aj pre divákov, obyvateľov Piešťan a návštevníkov kúpeľov. Elegantní, vyštafírovaní páni v kravatách a oblekoch a decentne upravené dámy v šatách a klobúkoch dopĺňali noblesu podujatia. Tú sa do Piešťan pokúsil už po 18. raz prinavrátiť aj Ján Horňák s realizačným tímom. Opäť sa im to podarilo a úspešné trojdňové podujatie so slávnostným sobotňajším večerom pred hotelom Thermia Palace ukončil veľkolepý ohňostroj z nábrežia Váhu.

Zlaté stuhy zostávajú najúspešnejším podujatím, ktoré sa darí v spolupráci s Kúpeľmi Piešťany, Mestom Piešťany, Rezortom Piešťany a so sponzormi v našom meste udržať. Piešťany sú totiž pre veterány ako stvorené.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín