Veteránisti vyrazili na spanilú jazdu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 23. augusta 2021, 00:01

Po dlhšom čase vyrazili z Ratnoviec členovia Veteran Car Clubu Piešťany pod vedením Emila Drličku a jeho manželky Janky na spanilú jazdu do prekrásneho prostredia Banskej Bystrice a okolia. Trojdňovej akcie so začiatkom v piatok 23. júla sa zúčastnili rodina Zehetnerová, Boďová, Vavrová, Hnídziková, Kurtišová, Hanzelová, Štefanovičová, Pavol Kušnír, Andrea Pokorná a Ferko Frišták.

Veterány boli vystavené na obdiv na futbalovom ihrisku v obci Medzibrod. (Autor: archív autora a Ferka Frištáka)

Po ceste do Banskej Bystrice navštívili obec Hronsek, kde je zachovaný drevený artikulárny kostol. S jeho výstavbou sa začalo 23. 10. 1725 a už 31. 10. 1726 bol kostol posvätený. Pri stavbe platili nasledovné podmienky: kostol musel byť postavený celý z dreva bez použitia železných klincov, bez hlavného vchodu od dediny, bez veže a musel byť postavený za rok.

V kostolíku sa nachádza organ, ktorý pochádza z roku 1764. Kazateľnica, oltár i organ sú barokového štýlu a pochádzajú z konca 18. storočia. V kostole sú prvky škandinávskej architektúry. V roku 2008 bol areál dreveného artikulárneho kostola zaradený do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Veteránisti z VCC Piešťany sa zastavili v dedinke Hronsek, kde stojí zachovaný drevený artikulárny kostol.

Z Hronseku sa veteránisti pomalou jazdou prekrásnou prírodou presunuli do penziónov Grajciar a Mlynček v Slovenskej Ľupči, kde boli ubytovaní. Večer pri rozprave sa dobre pripravili na štart, ochutnali halušky, pili pivko.

Na druhý deň sa v Španej Doline zúčastnili prvého stretnutia veteránov, kam ich pozvali jeho organizátori. A to bola z ich strany veľká chyba, lebo nevedeli, že piešťanskí veteránisti sú ctižiadostiví a chcú vyhrávať. Pred štartom ešte navštívili Múzeum medi v Španej Doline, kde bola najväčšia ťažba medi na svete už pred objavením Ameriky. Meď sa vyvážala až do Indie.

Vráťme sa však k súťaženiu. Veteránisti štartovali po jednej minúte a do cieľa sa museli dostať iba pomocou itinerára s dedinkami, súťažnými otázkami, križovatkami, odboč doľava, odboč doprava… Jazdili prekrásnou prírodou Banskej Bystrice a okolia. Počasie im prialo, slnko svietilo a nakoniec prišli do cieľa – na ihrisko v obci Medzibrod.

Takéto ceny získavali víťazi súťaží.

Po splnení ďalších súťažných úloh nasledovalo vyhodnotenie. Piešťanci získali viaceré ocenenia: najvzdialenejší účastník – Pavol Kušnír, najstarší účastník – Mirko Zehetner, jazda na Babette – Stanislav Vavro, rozoberanie karburátora – Milan Boďo. Karburátor však rozoberal a mal vcelku dobrý čas aj Patrik Kurtiš junior.

Vo večerných hodinách sa veteránisti vrátili do penziónu, kde ešte opekali, pili vínko. Emil Drlička vyhodnotil akciu ako výbornú a účastníkom odovzdal ceny od keramikára zo Slovenskej Ľupče.

V nedeľu 25. júla po raňajkách sa účastníci zrazu jednotlivo vracali domov. Konečne vyvetrali svoje veterány, manželky, deti, vnúčatá a už sa chystajú na ďalšiu akciu v septembri: Zuberec – Zverovka, halušky, žinčica… Milan Boďo

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof