Bylinkárka radí: Šišák proti stresu či zápalom

  • Bylinkárka radí
  • 23. augusta 2021, 08:16

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví šišák bajkalský.

(Autor: cs.wikipedia.org - Doronenko)

Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) je vytrvalá rastlina s hnedým vretenovým koreňom. Byľ je vzpriamená, rozkonárená a jemne chlpatá. Listy sú kopijovité, jasnozelené. Kvietok je dvojpyskatá korunka domodra až fialovo sfarbená. Narastie do výšky 30 centimetrov. Kvitne v júni a auguste. Plod je tvrdka.

Táto bylina sa k nám dostala z Bajkalu a zo severnej Číny, je známa už 2000 rokov. Dá sa pestovať aj u nás. Šišák bajkalský má ochranný vplyv na pečeň, má silné antioxidačné vlastnosti. Obsahuje liečivé látky, ako sú skutelarín, vagonín, bajkaleín, saponíny, flavonoidy. V koreni sa nachádza bajkalín, vagonín. Zistilo sa, že bajkalín zo šišáka účinkoval proti vírusu HIV-1.

Zbieram celú kvitnúcu vňať a po troch rokoch aj koreň. Odporúčam ho ženám proti potratu, deťom pri nočnom pomočovaní, nočnej more, podporuje kvalitný spánok, pôsobí pri vyčerpanosti. Jeho aktívne liečivé látky sa osvedčili pri liečbe rakoviny, regeneruje pečeň, nervové poruchy, je vhodný proti stresu, úzkosti, depresiám, bolesti hlavy, šumeniu v ušiach, pri bolestiach srdca, znižuje tlak krvi, lieči obličky, šarlach, hepatitídu, alergie, navodzuje spokojný spánok. Používam ho pri vysokých horúčkach, kašli, zvracaní, silnej menštruácii a pri sennej nádche.

Šišák tlmí srdcovú arytmiu, je protireumatický a znižuje škodlivý cholesterol LDL. Zabraňuje rozmnožovaniu vírusov v tele. Mám s ním veľmi dobré skúsenosti. Šišák bajkalský má protizápalové a regeneračné pôsobenie. Dnes dostať kúpiť v lekárňach alebo v bio-predajniach čaj, kapsule, tablety, tinktúru.

Čaj z kvitnúcej vňate šišáka bajkalského

Potrebujeme: 1 ČL čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate šišáka bajkalského, 2,5 dl vody

Postup: Kvitnúcu vňať zalejeme 2,5 dl vriacej vody, 5 minút lúhujeme a trikrát denne vypijeme vždy čerstvo urobený. Čaj je vhodný pri silnej menštruácii, znižuje horúčku, lieči hepatitídu, obličky, šarlach.

Tinktúra z koreňa

Potrebujeme: 100 g čerstvého očisteného koreňa šišáka bajkalského, 7 dl alkoholu – najlepšia je domáca pálenka alebo vodka, 7 dl pohár

Postup: Koreň vložíme do pohára a až po vrch zalejeme alkoholom. Pohár dobre uzavrieme. Necháme lúhovať 21 dní, občas pohár pretrasieme. Dávkovanie – dospelí trikrát denne 20 kvapiek, pri sennej nádche trikrát denne 30 kvapiek, deti dvakrát denne päť kvapiek.

Obklad z koreňa alebo kvitnúcej vňate

Potrebujeme: 20 g čerstvého alebo sušeného koreňa šišáka bajkalského, 20 g čerstvej alebo sušenej vňate kvitnúcej vňate šišáka bajkalského, 1/2 l vody

Postup: Koreň alebo vňať povaríme vo vode 20 minút. Lúhujeme 30 minút a precedíme. Obklad robíme na bolestivé miesta, kde je ekzém, vredy, opuchy atď.

V minulosti koreň šišáka chudobný ľud používal proti besnote. Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof