Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 22. augusta 2021, 13:10

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, náplň relácie Podoby džezu je daná jej názvom. Džez ako hudobný žáner prešiel napriek svojej krátkej histórii rôznymi formami vývoja. Každé obdobie je presne definované a má svoje charakteristické črty a poznávacie znamenia. Dá sa teda hovoriť o jeho podobách. Samotný názov relácie teda vystihuje jej obsah a poslanie.


Jano Babič (Autor: red)

Túto myšlienku realizoval pri jej vzniku Lacko Mušinský, ktorý prvé relácie dramaturgicky aj technicky spracoval a opatril zvučkou. Techniku už desať rokov obstaráva Paľko Jurák a viac než rok som ako redaktor v dobrých rukách Sašky Mathiasovej, ktorá sa stará o technické prevedenie relácie.

Nie, nejde o žiadne výročie. Spomínam to len preto, lebo džez má v Rádiu Piešťany svoje pevné miesto, o čo sa starajú spomínaní ľudia oddaní svojmu poslaniu. Zároveň chcem poďakovať akciovej spoločnosti WINTER média, ktorá v široko-ďaleko závidenia hodnej forme dáva priestor džezu nielen v našej špecifickej relácii, ale celá dramaturgia je postavená na úroveň náročnejšieho poslucháča, kde džez zohráva veľmi účinnú zložku pri vysokom hodnotení kvality vysielania Rádia Piešťany.

Džez v jeho podobách je produkovaný v rôznych zemepisných šírkach pod vplyvom kultúrnej tradície jednotlivých krajín, každé etnikum mu pridáva svoje špecifiká, džez podliehal rôznym spoločenským aj politickým vplyvom, džezové kompozície a aranžmány vyžadujú vrcholné, ba virtuózne ovládanie jednotlivých nástrojov. O to sa starajú inštitúcie k tomuto účelu zámerne orientované.

Celospoločensky sa zotierajú rozdiely pôvodu, farby pleti, pohlavia. V umení je ukazovateľ rovnosti pravdepodobne najvyrovnanejší. V hudbe zvlášť je rovnako často vidieť hudobníkov rôznych kontinentov v špičkových orchestroch, na jednotlivých nástrojoch a za dirigentským pultom vidieť ľudí rôzneho pôvodu a veľmi často ženy. Džez je najlepším príkladom prieniku žien do hudobného sveta.

V Piešťanoch sa rodí nová tradícia tejto džezovej podoby – ženy v džeze! V dňoch 20. a 21. augusta sa v rámci džezového festivalu predstaví dámska džezová elita v speváckej i inštrumentálnej sfére. Podoby džezu nachádzajú ďalšiu zo svojich „podôb“ v sledovaní ženského podania a chápania džezu.

Aj naša budúca relácia v Rádiu Piešťany v nedeľu o 20. hodine bude o ženách v džeze v reportáži z prvého Piešťanského ženského džezového festivalu. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava