Nové sochy v mestskom parku

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany
  • 20. augusta 2021, 00:02

Autorom kovových plastík z kolekcie Variácie na nekonečno, ktoré v mestskom parku pribudli minulý týždeň, je významný slovenský sochár Alexander Trizuljak (1921-1990). V Dome umenia Piešťany tento týždeň otvoria aj jeho retrospektívnu výstavu.

V parku pribudlo osem kovových plastík, ktoré mestu zapožičala rodina Trizuljakovcov. (Autor: Juraj Sedlák)

Presne pred šesťdesiatimi rokmi sa v Piešťanoch uskutočnila prvá výstava sôch v exteriéri, ktorú v spolupráci s architektom Ľubomírom Mrňom usporiadal práve Alexander Trizuljak. Vystavená bola aj plastika Milenci, ktorá je dodnes umiestnená pred Kolonádovým mostom. Z tradície výstav v plenéri sa neskôr vyvinulo slávne podujatie Socha piešťanských parkov, ktorého cieľom bolo zriadiť stálu expozíciu sôch v prírode, vytvoriť z mesta výnimočnú galériu.

Alexander Trizuljak spolu s komisárom výstavy Ľuborom Károm boli zakladateľmi a členmi organizačného výboru podujatia Socha piešťanských parkov. Na prvom ročníku, v roku 1967, Trizuljak po prvýkrát vystavil plastiky z kolekcie Variácie na nekonečno. Teraz sa do Piešťan vrátili. Rodina Trizuljakovcov sa rozhodla stálu expozíciu obohatiť a dlhodobo zapožičať mestu Piešťany osem kovových plastík. Diela boli osadené v parku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

„Sme radi, že sa tento projekt podarilo dotiahnuť až do tohto štádia. V Piešťanoch sa nám otvoril priestor, ktorý inde nie je takto prístupný. Verím, že aj mestu to prinesie určitý osoh a prehĺbenie daného charakteru, charakteru mesta ako galérie. Týmto by som chcel všetkým zainteresovaným vyjadriť vďaku a ochotu na projekte spolupracovať,“ uviedol Klement Trizuljak.

Prierezová výstava v Dome umenia

Nové diela v parku predstaví mestské kultúrne stredisko počas multimediálneho večera s názvom Nocturno v piatok 20. augusta. Inšpiráciou pre podujatie bol najznámejší ročník výstavy Sochy piešťanských parkov s témou „Polymúzický priestor”, ktorý zahŕňal hudbu, svetelné i priestorové umenie. Návštevníci sa môžu tešiť na hudobné vystúpenie a videomapping (svetelnú projekciu) na stene Domu umenia.

Osadenie plastík doplní prierezová výstava z tvorby Alexandra Trizuljaka, ktorá sa uskutoční v Dome umenia.

ts MsÚ Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 14. mája 2024
Meniny má Bonifác, zajtra Žofia