Začala sa nová éra Arty

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 19. augusta 2021, 00:02

Občianske združenie Iniciatíva Arta v sobotu 14. augusta symbolicky prevzalo kľúče od objektu Trnavského samosprávneho kraja, ktorý mnohí Piešťanci poznajú ako staré Figaro. Na 25 rokov sa stalo nájomcom budov niekdajšej čokoládovne na Kollárovej ulici, ktoré bude postupne zveľaďovať a premieňať na nezávislé kultúrno-kreatívne centrum Arta.

Trnavský župan Jozef Viskupič (vľavo) poprial trojici „odvážnych” Piešťancov z Iniciatívy Arta - Dominike Rusnákovej, Petrovi Dvorskému a Pavlovi Pilařovi - veľa sily pri zveľaďovaní majetku kraja. (Autor: Juraj Sedlák)
„V trnavskom kraji vznikajú viaceré kreatívne centrá. Jedno od súkromného investora, ďalšie z eurofondov, ale Arte v Piešťanoch fandím najviac, lebo zniká zdola. Je vytvárané ľuďmi, ktorí do tohto projektu vkladajú svoj čas, kapitál, nadšenie, odhodlanie a komunitu,” vyhlásil župan Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. 
Arta môže byť piešťanská Cvernovka. Po vzore bratislavskej Novej Cvernovky, z ktorej sa stal úspešný príklad transformácie opustenej budovy vo vlastníctve samosprávy na živé miesto s rôznorodými verejnými funkciami.
Verejnosť si mohla pozrieť všetky zákutia novovznikajúcej Arty. Bol to akýsi deň otvorených dverí s bohatým programom, ktorý dozaista nebol posledný.
Ľudia sa mylne domnievajú, že Iniciatíva Arta dostáva budovu na 25 rokov zadarmo. Nie je tomu tak. Župe bude ako nájomca platiť ročný nájom. Okrem toho musí preinvestovaťminimálne 200-tisíc eur. Na rekonštrukciu si občianske združenie berie úver, za ktorý budú ručiť jeho traja zakladatelia. 
Arta predstavila aj novú identitu a logo. Autorom je Ervin Gejdoš z trnavského štúdia vizuálnej komunikácie Pergamen. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 12. mája 2024
Meniny má Blažena, zajtra Pankrác