Bylinkárka radí: Ak ste chorí, vyhľadajte dubový les

  • Bylinkárka radí
  • 17. augusta 2021, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví dub letný.

Starí bylinkári verili, že pobyt v dubovom lese má liečivý účinok aj na spánok. (Autor: en.wikipedia.org)

Dub letný (Quercus robur) je krásny mohutný strom. Rastie do výšky aj vyše 30 metrov a dožíva sa až 1700 rokov. Listy sú tmavozelené, kožovité, čepeľ je laločnato vykrajovaná a siaha až k báze stopky. Samčie kvety vytvárajú ovisnuté jahňady, samičie kvety vyrastajú na dlhých stopkách v pazuchách listov. U nás dub letný rastie na dobrých hlbokých pôdach. Ešte sa u nás nachádza dub zimný a vo svete je asi 500 druhov dubov.

V minulosti bol dub považovaný za jeden z najposvätnejších stromov na svete. Už starí Gréci verili, že je to strom boha Dia. Aj druidovia ho uctievali a v dubových hájoch robili svoje náboženské obrady. Dub sa v dávnej histórii opisuje ako liek a potrava pre ľudí. Na niektorých miestach sú domorodé kultúry ešte i dnes závislé od žaluďov ako potravy, a tak objavili liečivú schopnosť pri ochoreniach močového systému, pri zastavovaní krvácania a na zníženie horúčky. Starí bylinkári chorým odporúčali dlhší pobyt v dubových lesoch. Verili, že má výborný liečivý účinok aj na spánok.

Na liečebné účely si na jeseň zbieram kôru. Veľmi záleží na tom, v akom čase sa zbiera. Obsahuje veľké množstvo trieslovín. Má sťahujúci účinok a odporúčam ju pri črevných a žalúdkových kataroch a hnačkách. Dubová kôra sa používa aj zvonku na kúpele pri popáleninách, hemoroidoch, kožných ochoreniach, proti ekzémom na prstoch nôh, na omývanie vredov predkolenia i ako kloktadlo. Dubový list používam pri pálení záhy – kúsok lístka položím na jazyk, čím vyvolám slinenie, prehltnem sliny a pálenie záhy ustúpi. Na listoch niekedy nájdeme aj dubienku, z nej sa robí masť aj tinktúra.

Čaj z dubovej kôry

Postup: 1 ČL dubovej kôry zalejeme 2 dl studenej vody a povaríme prikryté 10 minút. Chvíľku necháme odstáť, scedíme a dvakrát denne pijeme po dúškoch.

Čaj pomáha pri zápaloch obličiek, žalúdkovej sliznice, krvácaní do žalúdka, zápaloch čriev, hnačke, krvavom kašli, žltačke, otravách a pri ochoreniach pečene. Dubová kôra má silno sťahujúce účinky a vyvoláva zápchu.

Kúpeľ v kôre

Postup: 150 g mladých konárikov dubu varíme hodinu v 3 l vody na miernom ohníku, prikryté. Lúhujeme 30 minút a precedíme do pripraveného kúpeľa.

Lieči ekzémy, ťažko hojace sa rany, hemoroidy, análny otvor. Odvar z kôry odporúčam ľuďom pri liečení trichomoniázy, zápale pošvy a krvácaní.

Kloktadlo

Postup: 2 PL dubovej kôry varíme v 1/4 l vody, precedíme a kloktáme pri zápale ústnej dutiny a krvácaní z ďasien.  Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof