V Magna Gallery uvidíte obrazy a keramiku bratov Augustínovcov

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 16. augusta 2021, 00:02

Horúce letné dni si môžete v Piešťanoch spestriť umením. V Magna Gallery sa do 31. augusta nachádza pútavá výstava bratov Augustínovcov. Uvidíte na nej obrazy, ale aj keramiku.

Výstavu obrazov a keramiky si môžete pozrieť do konca augusta. (Autor: am)

Andrej a Martin Augustínovci v týchto dňoch v Piešťanoch predstavujú svoju najnovšiu tvorbu z ich letných ateliérov. Prinášajú návštevníkom galérie zmes chutí a vôní, tajomných prímesí farieb ukrytých do obrazov, grafík, ilustrácií a znovuobjavenej umeleckej keramiky z modranskej majoliky.

Nie tak často prichádzajú títo autori so svojou tvorbou pred verejnosť, milovníci kultúry v Piešťanoch však ich diela môžu obdivovať až do konca augusta. Výstava je odzrkadlením ich vnútornej ozveny na všetko okolo nás, všetkého, čo sa autorov dotklo a oni to spracovali vo svojich dielach.

Bratia Augustínovci vyrastali v umeleckej atmosfére, kde byt bol súčasne aj ateliérom ich mamy, známej slovensko-moravskej umelkyne Boženy Augustínovej. Často k nim chodili na návštevy umelci, navštevovali galérie a múzeá. Svet umenia im učaroval.

Andrej Augustín spolupracoval aj s knižnými a printovými vydavateľstvami. Z tohto obdobia pochádza veľa ilustrácií kníh. Koncom 90. rokov v centre Prahy, kde žil, otvoril rodinnú galériu Eniky Beniky, v ktorej prezentoval aj slovenskú výtvarnú tvorbu. V roku 2001 sa s rodinou rozhodol vrátiť do rodnej Bratislavy a začal opäť pracovať v maminom ateliéri. Výraznejšie sa venoval maľbe, pastelu a voľnej grafike technikou sieťotlače, pričom túto tvorbu často prezentoval na samostatných, ale aj kolektívnych výstavách doma i v zahraničí. Začal sa angažovať aj v novovzniknutom textilnom ateliéri Arttex. Maľba vlnou ho úplne pohltila. V roku 2016 prvýkrát začal maľovať na porcelán a keramiku, týmto technikám sa intenzívne venuje dodnes.

Martin Augustín sa venuje maľbe, grafike, kresbe a knižnej ilustrácii. V roku 1995 získal svoje prvé veľké medzinárodné uznanie – špeciálnu cenu na Bienále ilustrácií v Teheráne. Dlhodobo spolupracuje s vydavateľstvom IKAR a spolu s básnikom a textárom Kamilom Peterajom je autorom niekoľkých limitovaných kníh v Luxusnej knižnici. Na výstave v Magna Gallery je prezentovaná aj jedna z nich – Texty v Obrazoch Obrazy v Textoch. Obrazy Martina Augustína vlastnia okrem iných známa spisovateľka a bojovníčka za ľudské práva pochádzajúca zo Somálska, Waris Dirie, autorka svetového bestselleru Púštny kvet, kanadská spisovateľka Joy Fieldingová či generálny riaditeľ Tour de France, Christian Prudhomme. V roku 2014 si prevzal sklenú plastiku Dan Brown, autor bestselleru Anjeli a démoni.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 14. mája 2024
Meniny má Bonifác, zajtra Žofia