Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 15. augusta 2021, 09:50

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, oheň dohorel. Takmer tri týždne bolo centrom športového diania Tokio, hlavné mesto Japonska. Dlho nebolo isté, či sa olympiáda bude konať. Rozhodnutie padlo tesne pred plánovaným začiatkom. S ročným oneskorením sa v olympijskej dedine zišli reprezentanti krajín z celého sveta, aby súťažili v 46 športoch a celkovo si rozdelili 339 medailových kompletov.


Jano Babič (Autor: red)

„Citius, Altius, Fortius“ – motto olympijských hier doplnili organizátori veľmi vhodne významným slovom communiter. Spoločne. Po prvýkrát v novodobej histórii sa olympijské hry konali bez divákov na štadiónoch, v halách, v plaveckých bazénoch. Všade vládli prísne hygienické opatrenia. Všetci zúčastnení, okrem práve súťažiacich športovcov, mali na tvári rúška. Všetci účastníci sa správali ohľaduplne a zodpovedne voči svojmu okoliu. Preto aj slovo „spoločne“ má ďalekosiahly význam, ktorý by sa mal dotknúť aj ľudí mimo olympijských štadiónov. Len spoločne môžeme dosiahnuť to, že sa vrátime k normálnemu životu.

Na organizácii olympiády sa zúčastnilo 50-tisíc dobrovoľníkov. Spoločnou myšlienkou týchto dobrovoľníkov bol úspech olympijských hier, ktorých uskutočnenie bolo do posledných dní otázne. Všetko bolo pripravené – od ubytovania, štadiónov, zariadení, rozhodcov až po športovcov samotných. Všetko stálo ohromné peniaze a niekoľko rokov sústredeného úsilia. To všetko by vyšlo nazmar následkom šírenia vírusu, s ktorým celý svet bojuje. Len vôľa tvoriť, stavať, stretnúť sa dala priestor uskutočniť oslavu ľudstva a veľkosti človeka. Obrovský dôkaz o tom, že slovo spoločne má význam a silu v tom, že ľutovať môžeme len to, čo sme v živote pre naplnenie dobrého úmyslu neuskutočnili. Nech táto vôľa ľudstvu vydrží až po Paríž, dejisko budúcej olympiády. A Tokiu za nádherný zážitok ostáva len poďakovať – Arigato.

Podoby džezu zdanlivo odpočívajú. „Uhorková sezóna“ má svoje dopady vo svete médií, ale sme v strehu a monitorujeme situáciu na džezovej scéne. Sledujeme prípravy prvého medzinárodného ženského džezového festivalu v Piešťanoch. Budeme pri tom a pripravíme reportáž z tejto významnej a zaujímavej udalosti. Dáška Libiaková, riaditeľka festivalu, oznámila, že na 20. a 21. augusta je všetko pripravené a program festivalu predstaví dámsku špičku slovenského džezu spolu so zahraničnými umeleckými osobnosťami.

Budúce Podoby džezu vám ponúknu reprízu vašej obľúbenej relácie, v ktorej si oživíme desaťročnú históriu našej relácie. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava