Iniciatíva Arta: Nový impulz pre kultúru v Piešťanoch

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 14. augusta 2021, 00:03

Trojica mladých Piešťancov z Iniciatívy Arta a množstvo dobrovoľníkov z radov kreatívnych ľudí, umelcov a študentov pretvárajú budovu bývalej fabriky na čokoládu (niekdajšie Figaro) na kultúrno-kreatívne centrum. Ľudí, ktorí sa podieľajú na budovaní akejsi piešťanskej Cvernovky s názvom Arta, by sa dalo označiť trochu netradične ako „komunitný developerský kolektív” alebo slovami Mareka Adamova zo žilinskej Stanice-Zárečie „miestna kultúrna úderka”.

Dominika Rusnáková, Pavol Pilař a Peter Dvorský - Piešťanci, ktorých spojila Arta. (Autor: autor/archív Iniciatívy Arta)

Keď na Kollárovu ulicu č. 2 dobrovoľne zablúdite na brigádu v niektorú prázdninovú sobotu, nájdete tam doslova robotníkov kultúry. Zaprášených, uťahaných, spotených, ale veselých dobrovoľníkov s lopatami, metlami a fúrikmi. Budujú, upratujú, čistia, riešia, menia a tvoria čosi spoločne. Komunita. Spája ich nadšenie, odhodlanie, nezištnosť, podpora, pomoc, čas a spolupatričnosť.

Iniciatíva Arta je občianske združenie, ktoré založili traja Piešťanci – výtvarníčka a manažérka Dominika Rusnáková, architekt a bývalý Lúčničiar Pavol Pilař a majiteľ kaviarne a pražiar kávy Peter Dvorský. Kde sa to všetko začalo? Poďme pekne po poriadku a povedzme si, ako sa tu Arta vlastne vzala a kde sa nachádza.

Lístok s pečiatkou nájdený v objekte, podľa ktorého sa zistilo, že to, čo všetci voláme bývalé Figaro, bola predtým továreň Arta.

Nepredať, zveľadiť!

„Arta nie je názov, ktorý sme si vymysleli. Natrafili sme naň pri starej pečiatke počas hľadania informácií o objekte, ktorý sme dovtedy poznali ako bývalé Figaro. Pri tomto slove automaticky každý vníma umenie (z anglického slova ‚art‘). Dá sa povedať, že nájdený názov novému projektu nielenže na mieru sadol, ale opäť sa do povedomia dostala dávno zabudnutá úspešná fabrika, ktorá sa po znárodnení nemala ďalej spomínať,” vysvetľuje Dominika Rusnáková, ktorá dohľadáva všetky príbehy a dostupné informácie o osude budovy v centre Piešťan.

Tá má dve časti. Jednu industriálnu od Kollárovej ulice a druhá časť je historická budova od Teplickej oproti vojenskému kúpeľnému ústavu, ktorá bola postavená v roku 1928 majiteľom továrne ako rodinný dom. Arta sa volala celým názvom Považská továreň na čokoládu a cukrovinky, Ferdinand Komlóš a spol. V medzivojnovom období tu prebiehala výroba známych roksových lízaniek a čokoládových bonboniér Eva. Tie vyrábal aj piešťanský cukrovinkár Štefan Paserín, ktorý sa vo fabrike vyučil.

Komunisti továreň po vojne znárodnili a presunuli pod známe Figaro. Neskôr tu bola Tesla a potom Stredné odborné učilište elektrotechnické a strojárske – triedy, učebne, dielne, jedáleň… Žiaci tu naposledy sedeli desať rokov dozadu v roku 2011. Po ich odchode ostali priestory prázdne a postupne chátrali. V roku 2015 bola budova za bývalého vedenia Trnavskej župy dokonca na predaj. Akýmsi zázrakom sa ju predať nepodarilo, inak by tam už boli lukratívne byty alebo kancelárie.

Až nástupom nového župana Jozefa Viskupiča v roku 2017 sa stopol predaj dubiózneho majetku. Trnavský samosprávny kraj dokonca vytvoril s Nadáciou Cvernovka memorandum o spolupráci, z ktorej vznikla publikácia Nepredať! Zveľadiť! Tá na konkrétnych príkladoch poukazuje na to, ako možno využívať budovy samospráv, aby generovali viac ako len jednorazový zisk z predaja. Arta je v knihe ako jeden z príkladov. A tam kdesi sa to všetko začalo.

Príbehy troch zakladateľov

Iniciatíva Arta sú aj tri príbehy zakladateľov občianskeho združenia pod oprášeným logom niekdajšej fabriky na čokoládu. Dominika Rusnáková navštívila priestory na Kollárovej ulici koncom roka 2017 zo zvedavosti, keď stopla župa predaj budovy a riešila, čo s ňou ďalej.

„Celý objekt si ma okamžite získal. Od môjho návratu v roku 2015 naspäť do Piešťan som hľadala malý priestor pre kreatívne workshopy a eventy. Mám vyštudovanú výtvarnú tvorbu a umenie a po návrate z Bratislavy, kde som pracovala, som si tu nevedela nájsť prácu ani uplatnenie v kreatívnom priemysle. Tak som z domu navrhovala interiéry a popritom som tri dni v týždni začala učiť deti v súkromnej ZUŠ-ke. Chýbalo mi ale prostredie, kde sa konajú kultúrne podujatia, stretávajú sa ľudia z podobnej oblasti, navzájom si vymieňajú skúsenosti a v konečnom dôsledku som tu ani nikoho z kreatívnej oblasti nepoznala, pretože tu neexistovalo miesto, kde by sa takí ľudia kumulovali. A odrazu som sa prechádzala budovou s obrovským geniom loci. Spravila som jednoduchý návrh na centrum nezávislej kultúry, ktorý sme zaslali na župu,” spomína Dominika.

Prešiel rok a nič. Komunikácia viazla. Až po memorande Trnavského samosprávneho kraja a Nadácie Cvernovka začal nápad vytvoriť z tohto miestna kultúrno-kreatívne centrum vyzerať reálne. „Keďže ma trápila stagnácia kultúry v Piešťanoch, prihlásila som sa do mestskej kultúrnej komisie, kde som spoznala Pala Pilařa, ktorý sa ochotne k tomuto projektu pridal,” opisuje Dominika.

„Pomáhal som pri mnohých projektoch, riešil otázky verejného priestoru, písal granty. V Stupave som spolu s Romanom Marošom organizoval kultúrne podujatia v zrekonštruovanej synagóge. Je pre mňa výzvou podieľať sa na vytvorení takéhoto centra v rodných Piešťanoch,” hovorí architekt Pavol Pilař, ktorý okrem viacerých aktivít vyučuje na Stavebnej fakulte STU v Bratislave.

Pozoruhodná komunita okolo kávy

Ako tretieho Dominika oslovila Petra Dvorského. Do Piešťan sa vrátili spolu s manželkou Zuzanou z Holandska, kde niekoľko rokov získavali skúsenosti a know-how, aby ich využili doma a mohli si otvoriť svoju kaviareň a neskôr pražiareň kávy Concept.

„Hneď na prvom stretnutí, keď ma Dominika zoznámila s myšlienkou Arty, som si bol istý, že sa chcem stať jej súčasťou. Priestor som registroval od detstva vďaka legendárnej požičovni VHS pások na Teplickej. Neskôr som spoznal aj priestor vo dvore, ktorý teraz interne voláme autoškola. Chodil som sa tam k pánovi Motyčkovi učiť šoférovať,” spomína Peter, ktorý priznáva, že k výberovej káve sa dostal až v Amsterdame a dovtedy kávu takmer vôbec nepil. Odvtedy je v nej ponorený a snaží sa pochopiť všetky podrobnosti od pestovania až po výsledok v šálke. V Piešťanoch sa okolo jeho kávy vytvorila pozoruhodná komunita, ktorú chce udržať aj po presťahovaní sa Conceptu do priestorov práve v Arte.

Ale nepredbiehajme. Trojica Piešťancov je len na začiatku. Stretnú sa, sadnú si ku káve a tvoria. Vypracujú detailný projekt kreatívneho centra, ktorý prezentujú na niekoľkých zastupiteľstvách a desiatkach stretnutí, dokonca susedom na Kollárovej ulici.

Zakladajú občianske združenie Iniciatíva Arta, ktoré už tretí rok pracuje na tom, aby z nevyužitých priestorov vzniklo centrum pre ľudí z kreatívneho priemyslu a nezávislej kultúry. Organizujú niekoľko úspešných podujatí, koncertov, diskusií, workshopov, stretnutí a komunitných marketov. Komunita okolo nich sa rozrastá a mení. Zabrzdí ich až korona a veľa vecí musia dobiehať.

Budova nie je zadarmo

„Až doteraz nebolo stále nič isté. Budovu sme mali zatiaľ len v rámci dohody o užívaní. Až finálnym schválením a podpisom zmluvy s Trnavským samosprávnym krajom o prenájme na 25 rokov, ktorá sa uskutoční tento týždeň, sa konečne dostávame k najdôležitejšej časti, aby sme náš projekt mohli vôbec zrealizovať,” objasňuje Dominika.

Ľudia sa mylne domnievajú, že Iniciatíva Arta dostáva budovu zadarmo. Nie je to tak. „Čaká nás ročný nájom 30-tisíc eur, prechádzajú na nás všetky povinnosti a výdaje spojené s chodom budovy, vrátane energií a podobne. Okrem toho musíme preinvestovať minimálne 200-tisíc eur. Na rekonštrukciu si berieme ako občianske združenie úver, za ktorý ručíme my traja. Ale to je už dnes asi bežná rutina každého kultúrneho centra na Slovensku, ktoré vzniká zdola. My sme na rozdiel od ostatných mali aspoň šťastie v ochote župy podieľať sa na tomto projekte. Z jej rozpočtu sa vďaka tomu opravujú strechy. Okrem úveru sa snažíme hľadať financie cez granty, dotácie a partnerov,” vysvetľuje Dominika okrem námahy, ktorú vložili do nekonečnej komunikácie s množstvom úradníkov, oddelení až po poslancov, ktorí museli schvaľovať nielen zámer projektu, ale aj samotnú zmluvu. Boli aj dni, keď si hovorili, že končia. Nestalo sa.

Nájdi svoj ateliér

Všetci traja sa zhodujú, že budovať centrum, ktoré je odkázané na živú kultúru a ateliéry pre kreatívcov, nie je počas pandémie úplne jednoduché. Ale asi je všetko tak, ako má byť, a im to dalo čas niektoré veci prehodnotiť, premyslieť a pevne sa rozhodnúť, či do toho idú. Podpisom zmluvy sa všetko spečatí a vlastne len opäť začína. V očiach mnohých je to, čo robia, bláznivé, ale oni tomu, na čo sa podujali, veria.

„Obavy sú, keďže ide o pomerne veľký projekt. Povedala by som, že chodia ako príliv a odliv. Stojí pred nami budova, ktorá roky chátrala a je v stave, v akom je. Všetko z nás opadne, keď vidíme, že k nám prídu ľudia na podujatie, že sa zaujímajú o priestory, že nás podporia, prídu pomôcť a stále veríme, že pokiaľ robíte niečo úprimne a s cieľom, výsledok sa musí dostaviť,” podotýka Dominika, ktorej by nikdy nebolo napadlo, že priestor, ktorý nájde, bude mať 2500 metrov štvorcových a zmestí sa do neho viac takých, ktorí hľadajú ateliér, priestor na tvorbu a realizáciu svojich nápadov. Budúcich nájomníkov – umelcov, dizajnérov, výrobcov, kreatívcov či združenia – si budova ešte stále hľadá, aj keď na papieri to už vyzerá nádejne.

Súčasťou komplexu budú ateliéry, zdieľané priestory na prácu a podujatia, kaviareň, ateliér voľnej tvorby aj komunitná kuchyňa. Vzniknúť by mala i pasáž a prepojenie na Teplickú ulicu, podľa pôvodného plánu, čím sa dvor Arty otvorí pre verejnosť.

Prví nájomcovia sú Primáti – Miša a Pavol Prekopovci, ktorí si svojpomocne a za vlastné budujú svoju „dočasnú autonómnu zónu” v budove bývalej autoškoly.

Prví nájomcovia – Primáti

Vôbec prvými nájomcami sú Primáti – Miša a Pavol Prekopovci, ktorí prišli z Trenčína a zahniezdili práve v Piešťanoch. Pavol sa teší na svoju dočasnú autonómnu zónu, ktorú na pár dní v týždni bude naplno využívať. Svojpomocne a za vlastné si prerábajú triedu v budove bývalej autoškoly na otvorený ateliér.

„Naším cieľom je vytvoriť miesto, ktoré nebude slúžiť len potrebám našej značky, ale aj na kreatívne vyžitie každému, kto po takom niečom túži, ako zdroj informácií či priestor na mimoškolské vzdelávanie. Vnímame, že tvorba je veľmi dôležitou a potrebnou súčasťou našich životov a okrem iného dokáže navodiť pocit šťastia, ktorý je veľmi ozdravný a často tak vzácny,” prezrádza Miša Prekopová. Práve na podporu ateliéru Primát tu pred dvomi týždňami hrali benefičný koncert známi raperi zo zoskupenia Ultrazvuk. Aj tak sa dá, lebo kde je vôľa, tak sa veci dejú.

Piešťany na mape nezávislej kultúry

„Nedostatok pracovných príležitostí v kultúre a kreatívnom priemysle a odchod mladých ľudí z nášho mesta, ktorí nemajú často motiváciu vrátiť sa späť, považujem za jeden z najväčších problémov tohto mesta. Nehovoríme, že Arta tento problém vyrieši, ale môže byť jedným zo stimulov, ktorý ich motivuje ostať v meste žiť,” uzatvára Dominika Rusnáková, ktorá je v Piešťanoch aj vďaka uplatneniu v Arte spokojná.

Artu ešte čaká veľa práce, ale už teraz je novým miestom na mape nezávislej slovenskej kultúry, aj keď doma nikto nie je prorokom a mnohí Piešťanci o nej nepočuli a možno netušia, kde sa nachádza. Azda čoskoro uvidia a uveria, že nielen traja „statoční” z Iniciatívy Arta, ale i množstvo lokálnych umelcov, kreatívnych ľudí a nadšencov, ktorí sem chodia nezištne brigádovať, vytvárajú zaujímavú otvorenú komunitu. Tej na Piešťanoch záleží možno viac než radnici, ktorá by jej mala podávať pomocnú ruku a dopriať aspoň akú-takú podporu, aj keď nemusí byť výlučne finančná. Lebo všetci v Arte veria, že kultúrne podhubie, ktoré sa tu buduje, môže ďalej rásť a vytvárať priestor nielen pre domácich obyvateľov, ale aj pre tých, ktorí Piešťany navštívia alebo sa v nich rozhodnú žiť.

Dostanú kľúče od objektu

V sobotu 14. augusta o 14.00 h bude v Arte na Kollárovej ulici 2 podujatie, na ktorom trnavský župan Jozef Viskupič oficiálne odovzdá občianskemu združeniu Iniciatíva Arta kľúče od objektu, a tak sa združenie stane legitímnym nájomcom. Počas podujatia bude verejnosti sprístupnený celý objekt a budú v ňom prebiehať rôzne výstavy, inštalácie, malý lokálny market, otvorené ateliéry, workshopy a prezentácia novej identity. Celé podujatie bude zakončené koncertom skupiny Luvver. Viac informácií nájdete na sociálnych sieťach Arty.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof